Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, net als zonnepannen, ook wel zonnedakpannen genoemd. Deze dakpannen met zonnecellen zien eruit als gewone dakpannen en zijn daarom minder opvallend. Maar leveren ze wel genoeg stroom? Zijn ze niet te duur? Hieronder geven we antwoord op de belangrijkste vragen over zonnepannen.

Zijn zonnepannen duurder dan zonnepanelen?

Dakpannen met zonnecellen kosten bijna drie keer zoveel als zonnepanelen (voor dezelfde hoeveelheid zonnestroom). Toch verdienen ook zonnepannen uiteindelijk zichzelf terug. Het duurt alleen langer: 15 of 20 jaar. Zonnepanelen verdienen zichzelf doorgaans in minder dan 10 jaar terug.

Leveren zonnepannen genoeg stroom op?

Zonnepannen werken precies zo als zonnepanelen. Alleen volgen de zonnecellen de gebogen vorm van de dakpannen. Daardoor vangen ze minder goed het licht op en leveren ze minder zonnestroom. Ook worden zonnepannen heter dan zonnepanelen, doordat er geen ventilatie is onder de dakpan. Door die hitte werken de zonnecellen iets minder goed. Maar met zonnepanelen kunt u niet het hele dak bedekken. Met zonnepannen kan dat wel. Zodoende krijgt u toch genoeg stroom.

Zijn zonnepannen voor alle daken geschikt?

Zonnepannen zijn gewone dakpannen, maar dan met een zonnecel erop. U kunt ze dus overal gebruiken waar dakpannen liggen. Veel eigenaren van monumentale panden kiezen voor zonnepannen. Voor zonnepanelen krijgen ze namelijk geen vergunning van de gemeente. Zonnepannen mogen meestal wel, omdat ze er hetzelfde uitzien als gewone dakpannen.

Hebt u voor zonnepannen een andere omvormer nodig?

Uw elektrische apparaten werken niet rechtstreeks op zonnestroom. Om de stroom bruikbaar te maken, hebt u een omvormer nodig. Voor de omvormer maakt het niet uit of de stroom van uw zonnepannen of uw zonnepanelen komt. U hebt dus geen andere omvormer nodig.

Zonnepannen worden net als zonnepanelen in serie aan elkaar geschakeld (strings). Ligt één zonnepan in de schaduw van een boom of een schoorsteen? Dan gaat de opbrengst van de hele string omlaag. U kunt dit oplossen door elke zonnepan aan een eigen micro-omvormer te koppelen.