Hoeveel kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? Wat komt er allemaal kijken bij de installatie? We geven antwoord op enkele veelgestelde vragen.
Zonnepanelen verdienen zichzelf in ongeveer tien jaar terug. Maar hoeveel moet u aan het begin van die tien jaar uitgeven? Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Gemiddeld kosten zonnepanelen ongeveer € 5000. Voor dat geld krijgt u:
Hoeveel zonnestroom u opwekt, hangt van veel verschillende dingen af. Hoeveel zonnepanelen passen er bijvoorbeeld op uw dak? Is er veel of weinig schaduw? Hebt u een plat dak of een schuin dak? Als het dak schuin is, is het op het zuiden gericht? Om het makkelijker te maken, hebben wij voor u een ZonnepanelenCheck waarmee u snel ontdekt wat uw zonnepanelen u opleveren.
Soms produceren uw zonnepanelen meer energie dan u nodig hebt. U levert dan deze extra stroom aan het elektriciteitsnet, in plaats van andersom. Dat gebeurt automatisch, moet u weten. Voor de stroom die u meer teruglevert dan verbruikt, krijgt u een vergoeding. Daarvoor moet u wel enkele dingen regelen:
Sommige energiemeters draaien alleen maar vooruit. Die meten dus niet hoeveel stroom u teruglevert. U krijgt dan geen vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Vervang zo'n verouderde energiemeter door een 'slimme meter'. Die meet apart hoeveel energie u van ons koopt en hoeveel u teruglevert. Draait uw energiemeter ook achteruit? Dan hoeft u die niet te vervangen.
Sommige gemeentes geven subsidies op zonnepanelen. Kijk het even na op de website van de gemeente waar u woont. De landelijke subsidie op zonnepanelen is afgeschaft, maar u kunt wel btw terugvragen bij de belastingdienst.
U moet zich bij de Belastingdienst aanmelden als kleine ondernemer. Dat klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het logisch. Uw 'onderneming' produceert zonnestroom. Daarom krijgt u de btw terug die uw onderneming betaalt. Het gaat om de btw over uw zonnepanelen en over de stroom die u produceert.
Er zijn enorm veel verschillende soorten en merken zonnepanelen. Via Essent heeft u de keuze uit 3 verschillende zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. De zonnepanelen vergelijken.
Behalve de zonnepanelen op het dak komt er ook een omvormer in huis. De omvormer zet de opgewekte stroom om in bruikbare stroom en wordt dus warm. Daarom moet hij in een koele ruimte hangen. Bespreek met onze installateur wat de beste plek is. Tussen de zonnepanelen en de omvormer komen kabels. Er komen ook kabels tussen de omvormer en de meterkast. Bespreek dus ook hoe die kabels moeten lopen. Vaak gaat dat op verschillende manieren. Wat vindt u het netste om te zien?