Dat zonnepanelen schone energie leveren is iedereen duidelijk. En tóch bestaat er nog veel onduidelijkheid over het vermogen van de zonnepanelen zelf. Veel mensen denken dat meer zon ook automatisch een garantie is voor meer energie. Maar is dat wel zo? Hieronder geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen rondom het vermogen van zonnepanelen.

Zonnepanelen

Tuurlijk, er wordt meer energie geleverd op een dag waarop de zon veel schijnt dan op een dag waarop het veel regent. Maar helaas: zonnige dagen zijn in Nederland niet altijd even vanzelfsprekend. Dat hoeft niet te betekenen dat zonnepanelen in ons land ook direct minder energie opleveren. Het is goed om te weten waar het vermogen van zo'n zonnepaneel nu precies van afhangt.

Wattpiek (Wp)

De energie die een zonnepaneel oplevert, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Gemiddeld genomen heeft een zonnepaneel een capaciteit van ongeveer 250 Wattpiek. Dat houdt weer in dat dit paneel gemiddeld 0,25 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit levert.

Maar het is ook zo dat een zonnepaneel niet altijd in staat is om precies zoveel energie te produceren. Tenslotte schijnt de zon ook niet altijd. Dit speelt bijvoorbeeld ook nog een rol:

  • De hoeveelheid zonstraling
  • De temperatuur van de panelen
  • De luchtkleur
  • De plaatsing

De hoeveelheid zonstraling

Zonuren zijn natuurlijk belangrijk voor de prestaties van de zonnepanelen. Een zomerse dag in Nederland telt ongeveer 14 zonuren. Maar dat betekent niet dat de panelen dan ook meer energie leveren. Dat hangt ook van andere factoren af. Misschien leuk om te weten: 2015 was een goed jaar voor de eigenaars van zonnepanelen, want het was heel zonnig. Daar hebben ze dan ook goed van kunnen profiteren.

De temperatuur

Ook de temperatuur van de panelen zelf speelt een rol. Zonnepanelen doen hun werk wanneer ze zelf de ideale temperatuur van 25 graden Celsius hebben. Dit lijkt hoog, maar dat valt mee. Tijdens warme zomerdagen ligt de temperatuur van zo'n paneel al gauw 25 graden hoger dan de temperatuur in de omgeving. Is het buiten 20 graden? Dan is de kans groot dat uw zonnepanelen 45 graden zijn.

Dit klinkt als iets positiefs, maar dat is het niet echt. Gemiddeld neemt het vermogen van de zonnepanelen namelijk met 0,4 procent per graad af. De ideale dag voor de productie van zonne-energie is daarom een zonnige dag met een lagere temperatuur.

De luchtkleur

We verbinden een lichtblauwe kleur van de lucht snel aan zonneschijn en de zomer. Daar denkt uw zonnepaneel anders over. Een diep blauwe kleur is voor zonnepanelen beter. Een lichtblauwe kleur is namelijk een teken van waterdamp en fijnstof in de lucht. Daardoor wordt het geheel minder licht – en licht is juist heel belangrijk voor de zonnepanelen. De zomers in Nederland staan bekend om weinig heldere luchten. Hierdoor is, in tegenstelling tot wat u eigenlijk zou verwachten, de zomer geen ideale periode voor het opwekken van zonne-energie.

De plaatsing

De plaatsing van zonnepanelen is uiteindelijk ook van erg belangrijk voor het vermogen van de panelen. Zo is schaduw een groot probleem voor een goed resultaat. Ook de zogenaamde hellingshoek levert schaduw en daarmee problemen op. Let tijdens het plaatsen ook goed op de juiste windrichting. Een ligging richting het zuiden? Dat zorgt vaak voor goede resultaten. Maar wanneer uw panelen naar het zuidwesten of -oosten staan zorgt dit alweer voor 5 procent minder energie. En het kan nog erger: een ligging richting het westen of oosten betekent twintig procent minder energie.

Het maximale vermogen

Dat houdt dus in dat, bij een ideale ligging, het vermogen van zonnepanelen het hoogst is in maanden met een wat lagere temperatuur, maar waarin de zon veel schijnt én waarbij de lucht helder is. Meestal zijn de maanden mei en juni het beste voor uw zonnepanelen, ondanks dat u wellicht eerder denkt aan de warme zomermaanden.