Bij zonnepanelen is het vermogen aangegeven in Wattpiek (WP). Met dit getal zijn zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Hoe hoger dat aantal, hoe meer energie een zonnepaneel kan opwekken. Deze producten hebben echter een bepaalde tolerantie. Wat is dat precies?

Wat is tolerantie?

Wanneer een zonnepaneel de fabriek verlaat, krijgt deze een waarde in Wattpiek toegekend. Maar die waarde wijkt in de praktijk iets af, en het paneel levert iets meer of iets minder stroom dan verwacht. Stel dat die waarde bij een zonnepaneel op 200 WP is vastgesteld, dan is de werkelijke waarde wel een getal in de buurt, maar niet helemaal precies 200 WP. Er bestaat zowel positieve als negatieve tolerantie. Negatieve tolerantie zorgt voor een lagere opbrengst, positieve tolerantie voor een hogere opbrengst.

Hoeveel is de tolerantie?

De grootte van de tolerantie van uw zonnepaneel hangt af van het merk en typenummer. Is de tolerantie tussen de 0 en +2%, dan betekent dat dat we over een positieve tolerantie hebben. Deze kan dus nooit lager uitvallen dan de waarde die op het zonnepaneel staat aangegeven. De fabrikant van de zonnepanelen levert meestal een formulier mee waarbij per serienummer (en dus per paneel) staat vermeld wat de afwijking is.

Een voorbeeld: we gebruiken weer even het zonnepaneel met een waarde van 200 WP. Op het bijgeleverde formulier staat een tolerantie van 0 tot +2% aangegeven. Dat betekent dat de tolerantie altijd positief is. Met een simpele rekensom komen we achter de maximale tolerantie: 200 * 1,02 = 204 WP. De werkelijke opbrengst van het zonnepaneel ligt dus tussen de 200 en 204 WP. Dat mag je als eigenaar van het paneel dan verwachten.

Waar moet ik op letten?

Kies er in de eerste plaats voor dat de afwijking positief is. Dit geldt tegenwoordig voor de meeste merken en modellen. De data waarop de tolerantie van de zonnepanelen vermeld staat, heet flashdata. Waak ervoor dat deze data bij aankoop zijn meegeleverd.