Omdat het opwekken van zonne-energie al jaren aan populariteit wint, zijn er ook steeds meer fabrikanten die zonnepanelen op de markt brengen. Tussen de aanbieders en de merken bestaan er onderling dan ook nogal wat verschillen. Soms zijn deze verschillen behoorlijk groot, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen toch erg anders kan zijn.

Het afnemen van de kwaliteit van zonnepanelen, ook wel de degradatie van zonnepanelen genoemd, speelt daarbij een belangrijke rol. Omdat alle zonnepanelen langzaam iets minder goed gaan werken, wordt de terugverdientijd steeds iets langer.

Degradatie zonnepanelen zeer wisselend

De kwaliteit van nieuw gekochte zonnepanelen is over het algemeen het hoogst in het eerste jaar. Daarna presteren ze steeds wat minder, waarbij de degradatie per zonnepaneel tussen de 0,5% en 2% per jaar ligt.

Deze afname is per merk natuurlijk verschillend. Daarnaast bepaalt de kwaliteit van een paneel ook de prestaties op de langere termijn. Een zonnepaneel van een betere kwaliteit en met een kleinere degradatie biedt nu eenmaal langer en meer rendement.

Testbureau voor vaststellen kwaliteit van zonnepanelen

Sommige merken beweren dat hun panelen na 25 jaar nog steeds 85% van het oorspronkelijke rendement leveren. Of dit ook echt zo is, is natuurlijk nog maar de vraag. Hierover komt in de nabije toekomst meer duidelijkheid.

Om de kwaliteit van zonnepanelen vast te stellen, voert testbureau Photon al sinds 2003 onderzoek uit naar de degradatie van nieuw aangeschafte exemplaren. Dit bedrijf is dus goed op de hoogte van de prestaties en het kwaliteitsniveau van de diverse merken. Zo komen bepaalde merken met een rendementsverlies van 2,3% per jaar bijvoorbeeld niet zo goed naar voren. Andere zonnepanelen laten dan weer een degradatie van slechts 1% zien. De grootste gemiddelde kwaliteitsafname ligt rond de 3% per jaar.

Bij Essent koopt u alleen zonnepanelen van A-kwaliteit

Belangrijk is dat er bij zonnepanelen grote degradatieverschillen bestaan. Het is dus de moeite waard om dit bij de aanschaf van panelen in de gaten te houden. Vergelijk daarom altijd de beschikbare merken en pakketten zonnepanelen, zodat u weet wat u mag verwachten. In ons assortiment vindt u zonnepanelen voor elke portemonnee. Deze hebben een verschillend rendement, maar zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit.