Zonnepanelen zijn een goede investering. Uw energienota gaat namelijk omlaag. Alleen al daardoor verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Maar u kunt nog meer voordeel uit uw panelen halen. Daarvoor moet u enkele financiële en administratieve dingen weten. Hieronder geven wij antwoord op de belangrijkste vragen.

Kunt u subsidies krijgen op zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn belangrijk om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te bereiken. Daarom stimuleert de overheid het gebruik van zonnepanelen. Dat gebeurt met verschillende subsidieregelingen. De details verschillen van jaar tot jaar. Het hangt ook af van waar u woont. Kijk daarom op het internet voor meer informatie, of vraag een adviesgesprek aan. De belangrijkste regelingen zijn:

  • Bij sommige gemeentes en provincies kunt u geld lenen tegen een lage rente.
  • Sommige gemeentes en provincies betalen tot bijvoorbeeld 500 euro mee.
  • U kunt btw terugvragen.

Hoe vraagt u btw op zonnepanelen terug?

Omdat u zonnestroom produceert, bent u voor de overheid een 'kleine ondernemer'. Voor ondernemers gelden aparte regelingen. Meld bij de belastingdienst dat u zonnepanelen hebt. U krijgt dan de btw terug over de zonnepanelen en over uw zonnestroom. Wij kunnen u ook graag helpen bij het terugvragen van de btw, indien u dat wenst.

Wat is salderen?

Soms produceert u meer zonnestroom dan u nodig hebt. De energie die 'te veel' is, gaat naar het elektriciteitsnet. Op een ander moment mag u dan gratis stroom van het net afnemen. Deze ruil heet salderen. Bijvoorbeeld: u neemt 2.500 kWh af en u levert 500 kWh aan het net. Dan hoeft u maar 2.000 kWh te betalen.

Wat moet u doen om te salderen?

Salderen gaat bijna helemaal automatisch. U moet alleen aan de volgende dingen denken:

  • Uw energiemeter moet kunnen meten hoeveel u aan het elektriciteitsnet levert. De draaischijf moet dus kunnen terugdraaien. Kan uw meter dit niet? Laat hem dan vervangen door een 'slimme meter'.
  • Vertel ons dat u zonnepanelen hebt, dan verlagen wij uw maandelijkse voorshot op de energienota.
  • Meld uw zonnepanelen aan bij de netbeheerder. Dit moet binnen vier weken nadat u ze bent gaan gebruiken. Heeft uw installatie een 'aansluitwaarde' van 3x16 ampère of meer? Dan moet u hem al aanmelden voordat u hem in gebruik neemt.

Is het nodig om uw zonnepanelen te verzekeren?

Bent u zelf eigenaar van uw woning? Dan vallen uw zonnepanelen onder uw opstalverzekering. Maar dan moeten ze wel vastzitten aan het dak, en dat is niet altijd zo. Vraag goed na bij uw verzekeraar of uw zonnepanelen verzekerd zijn via de opstalverzekering.

Vraag ook hoe het zit als uw zonnepanelen kapot gaan door bijvoorbeeld hagel. Veel verzekeraars zien dat als natuurramp en betalen daarom niet uit. In dat geval is een aparte verzekering voor zonnepanelen verstandig. Daarmee zit u altijd goed. Bent u niet zelf de eigenaar van de woning? Ook dan moet u de zonnepanelen apart verzekeren.

Zijn zonnepanelen in uw situatie de moeite waard?

Wilt u weten wat zonnepanelen u opleveren? Doe de ZonnepanelenCheck. U hoeft alleen maar uw postcode en huisnummer in te vullen. U ziet dan direct:

  • Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen
  • Hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen
  • Wat u voor de zonnepanelen moet betalen en hoeveel de zonnepanelen u gaan opleveren