Het installeren van zonnepanelen levert meerdere voordelen op. Zo bespaart u veel op energiekosten. En het opwekken van stroom via zonlicht levert natuurlijk ook minder belasting voor het milieu op. Daarbij is zonnepanelen installeren zo gebeurd. Die snelle en eenvoudige installatie heeft helaas ook een keerzijde: het demonteren ervan kost over het algemeen eveneens weinig tijd. Diefstal van zonnepanelen komt helaas dan ook wel eens voor. Gelukkig zijn er diverse manieren om diefstal lastiger te maken.

Diefstal zonnepanelen meestal voor internetverkoop

Dieven die zonnepanelen ontvreemden, plaatsen deze doorgaans niet op hun eigen dak. De gestolen panelen worden vrijwel altijd doorverkocht. Het is daarom aan te raden om geen tweedehands zonnepanelen via internet te kopen. Voor de aanschaf ervan kunt u beter gebruikmaken van officiële kanalen. Het wordt voor dieven dan minder eenvoudig om gestolen panelen te verkopen. Minstens zo belangrijk is natuurlijk het nemen van voorzorgsmaatregelen om diefstal van zonnepanelen tegen te gaan.

Andere schroeven tegen diefstal zonnepanelen

Een van de simpelste manieren om diefstal te voorkomen, is te kiezen voor andere schroeven om de panelen mee vast te zetten. Hiervoor zijn zogeheten eenrichtingsschroeven die het onmogelijk om een zonnepaneel te demonteren zonder deze te beschadigen. Breng daarnaast met een hamertje kleine kogeltjes aan in de inbusbout. Losschroeven wordt daarmee nog veel lastiger.

Maak uw dak met zonnepanelen minder goed bereikbaar

Zorg ervoor dat uw dak slecht bereikbaar is voor dieven. Voorkom bijvoorbeeld dat er afvalbakken of op elkaar gestapelde voorwerpen tegen de muur staan. Zorg er tevens voor dat er bijvoorbeeld geen ladder in de tuin ligt.

Diefstal zonnepanelen voorkomen met alarminstallatie

Wat ook perfect werkt, is een alarminstallatie. U kunt uw zonnepanelen eenvoudig aansluiten op een beveiligingssysteem. De alarminstallatie stuurt u direct een seintje wanneer iemand de bedrading doorknipt.

Noteer de serienummers en verzeker de zonnepanelen

Noteer de serienummers van de panelen. Mochten ze toch gestolen worden, dan kunt u ze gemakkelijker opsporen. Daarnaast kunt u uw zonnepanelen altijd verzekeren. Mochten ze gestolen worden, dan beperkt u in ieder geval de financiële schade. Kijk wel of uw verzekering uitkeert als er geen duidelijke sporen van braak zijn.