U hebt wellicht al veel gehoord over de voordelen van zonnepanelen en u hebt ze misschien al laten installeren. Zo bespaart u veel geld en wekt u op een milieuvriendelijke manier zelf energie op. Het komt gelukkig niet veel voor, maar het kan zijn dat een zonnepaneel niet goed meer werkt. Waarom gaan ze stuk en wat doet u er zelf aan? We helpen u graag met al deze vragen verder.

Waarom zijn zonnepanelen soms defect?

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan er weleens een defect zonnepaneel tussen zitten. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat het complete zonnepaneel niet meer werkt, maar dat er bijvoorbeeld schade is ontstaan in kleine cellen waardoor er minder licht wordt doorgelaten en dus minder energie wordt opgewekt. Schade ontstaat door:

Productiefout
Tijdens de productie van zonnepanelen gaat er soms wat mis. De controle van de panelen moet ervoor zorgen dat deze foutjes eruit worden gehaald. Dit gaat in de meeste gevallen goed, maar soms glipt er toch een defect paneel door de controle die dan uiteindelijk bij de klant terechtkomt.

Transport
Wanneer de zonnepanelen van de fabriek naar de leverancier worden gebracht en daarna naar de klant, dan kan er weleens iets misgaan. De panelen worden uiteraard tegen hobbels op de weg beschermd, maar soms zorgt een grotere stoot voor wat schade.

Installatie
Bij het installeren van de zonnepanelen is het heel erg belangrijk dat de installateur weet wat hij of zij doet. Een installatiefout veroorzaakt soms schade. Daarom is het zo belangrijk dat u een professional inschakelt die deze fouten niet maakt.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen niet defect zijn?

U laat uw zonnepanelen daarvoor controleren op schade. Een speciale camera laat zien met behulp van stroom waar eventuele fouten zitten. Op deze manier komt eventuele schade aan het licht. Een regelmatige controle is dus belangrijk. Wij helpen u hier uiteraard graag bij.

Hoe kan ik schade voorkomen?

Er zijn gelukkig een aantal dingen die u zelf doet om schade te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat de zonnepanelen netjes worden vervoerd. De kans op transportschade is daardoor klein en u heeft altijd garantie in het geval dat er iets misgaat.
  • Laat de zonnepanelen door een installateur plaatsen en aansluiten. Zo zorgt u ervoor dat er niets misgaat tijdens het vastzetten van de panelen en verhoogt u de kans op zoveel mogelijk winst.
  • Laat de zonnepanelen regelmatig controleren. Mocht er toch schade zijn, laat dit dan zo snel mogelijk oplossen zodat u opnieuw geniet van een hoge energiewinst.