Zonnepanelen kopen of huren is eenvoudig, zeker als u weet waar u op moet letten. Met onze checklist heeft u de belangrijkste informatie bij de hand. Handig als u offertes gaat vergelijken.

1. Hoe betaalt u de zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten best wat geld. Als u deze investering zelf niet wilt of kunt betalen, is huren misschien een oplossing. Dan heeft u toch de voordelen en bent u vaak verzekerd van service en onderhoud.

Samen met uw buurt

Vaak krijgt u korting als u met uw buurt of vrienden zonnepanelen koopt. Dat kan u zomaar 5% schelen op de kosten. 

Geld lenen

Als u geld leent, duurt het langer voordat u de investering terugverdient. U betaalt namelijk de zonnepanelen én rente. Niet alleen banken maar ook gemeentes lenen geld voor zonnepanelen, vaak tegen gunstige voorwaarden. 

Voordeel: btw terugvragen

Regelt het bedrijf de btw-teruggave voor u? Al dan niet tegen een meerprijs? U kunt namelijk het btw-bedrag van de zonnepanelen terugvragen. Daar gaat alleen een forfait af dat u betaalt voor de stroom die u aan het energiebedrijf levert. Als u zonnepanelen van Essent koopt, heeft u er zelf geen omkijken naar.

Subsidie of bijdrage

Sommige hypotheekverstrekkers of gemeentes hebben een potje voor zonnepanelen. Soms is het zelfs mogelijk om de zonnepanelen mee te financieren in uw hypotheek als u een nieuw huis koopt. Altijd goed om even te controleren.  Sowieso 2 financiële meevallers: u krijgt de btw terug en de stroom die u zelf opwekt wordt verrekend met wat u verbruikt.

2. Hoeveel panelen heeft u nodig?

Weet u hoeveel panelen u nodig heeft om uw stroom helemaal zelf op te wekken? Vul uw postcode en uw huisnummer in en bekijk het antwoord.

3. Hoeveel bespaart u en hoe lang is de terugverdientijd?

Bereken zelf eenvoudig uw terugverdientijd met dit praktijkvoorbeeld:


Uitleg
Stel, uw zonnepanelen hebben een vermogen van 3.000 Wattpiek. Gemiddeld brengt 1 Wattpiek in Nederland ongeveer 0,88 kilowattuur per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. Dat betekent dat u met 3.000 Wattpiek elk jaar ongeveer 2.640 kilowattuur krijgt. Het aantal kilowatturen vermenigvuldigt u met de prijs, dan weet u dat uw zonnepanelen elk jaar 528 euro opleveren. Als u 3.900 euro heeft betaald voor uw zonnepanelen inclusief montage, dan verdient u ze binnen 7,5 jaar terug.

4. Praktische informatie

Het zijn kleine dingen, maar wel belangrijk om deze 6 punten even te checken:

Is uw installateur betrouwbaar?

Op zoek naar een goede installateur? Kijk of uw installateur een keurmerk heeft of aangesloten is bij een branchevereniging. Bijvoorbeeld Zonnekeur, het keurmerk dat door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is ontwikkeld. Daarnaast is er ook nog de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie en branchevereniging Uneto-VNI. Controleer ook altijd de referenties en ervaringen van anderen. 

Hoe houdt u de opbrengst in de gaten?

U wilt natuurlijk graag weten hoeveel kilowattuur uw zonnepanelen opleveren. Heeft u nog een oude energiemeter? Dan loopt uw meterstand terug. Zo wordt uw opbrengst direct verrekend. Met een slimme meter wordt het op het eind van het jaar verrekend met uw jaarrekening. Vaak kunt u zelf met een app de opbrengst bijhouden. Sommige bedrijven bieden ook de service om uw opbrengst in de gaten te houden en ondernemen actie als die minder is. Handig om van tevoren even te checken. 

Horizontaal of verticaal?

De installateur bekijkt hoe de zonnepanelen op uw dak moeten liggen: horizontaal of verticaal. Verticale zonnepanelen hebben iets meer last van vuil en stof. Dat komt omdat de strings waar de cellen in zitten ook verticaal geplaatst zijn. Als het vuil en stof zich ophoopt en bij de eerste rij zonnecellen komt, dan raakt het vuil alle strings. Daardoor doen alle zonnecellen het iets minder goed. Bij een horizontaal paneel heeft alleen de onderste string daar last van. Gelukkig regent het veel in Nederland, dus hebben onze zonnepanelen daar niet veel last van. 

Parallel of seriegeschakeld?

Zonnepanelen in serie vormen een kring waarin de spanning wordt opgeteld, net als vroeger bij de kerstlampjes. Door de hoge spanning verplaatst energie zich sneller door het paneel en verliest u dus minder. Ook is het makkelijker om de stroom om te zetten naar wisselstroom. Het nadeel is dat een vuiltje of schaduw op één zonnepaneel de opbrengst beïnvloedt van alle zonnepanelen. Parallel geschakelde zonnepanelen werken afzonderlijk van elkaar. De zwakste schakel heeft geen invloed op de rest. Hierdoor is ook minder kans op ongelukken zoals bij kortsluiting, blikseminslag of brand. Parallel schakelen is wel duurder. 

Krijgt u product- en rendementsgarantie?

Vaak krijgt u gemiddeld 10 jaar garantie op de zonnepanelen en een aantal jaar op de omvormer. Bedrijven geven vaak ook rendementsgarantie, bijvoorbeeld de garantie dat uw zonnepanelen minstens 25 jaar 90% opleveren. Kijk ook even met wie u contact moet opnemen voor de garantie. Een bedrijf in China is misschien net iets minder handig dan een bedrijf bij u om de hoek. 

Heeft u optimizers nodig?

Een optimizer zorgt ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken. Levert een zonnepaneel niet de gewenste opbrengst op? Dan zorgt een optimizer dat dit niet ten koste gaat van de opbrengst van de andere panelen. Zo haalt u uit elk paneel de maximale opbrengst.

5. Wat zijn de allerbeste zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds beter. Hieronder ziet u de belangrijkste kenmerken. Doe er uw voordeel mee!

Wat is een omvormer?

Het belangrijkste onderdeel van uw zonnepaneleninstallatie is de omvormer. Deze zet de gelijkstroom van zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom voor uw huis.

Wat is het vermogen?

Het aantal Wattpiek, Wp, geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel aan kan. Meer Wattpiek betekent meestal ook meer kilowattuur. Maar de opbrengst blijft natuurlijk afhankelijk van de hellingshoek en ligging van uw dak, de locatie van uw huis en eventuele schaduw.

Welk type en kleur?

Poly, mono black of full black zonnepanelen? Het woord mono zegt het eigenlijk al, de monokristallijne zonnecellen bestaan uit 1 siliciumkristal. Polykristallijne (poly) zonnecellen bestaan uit meerdere siliciumkristallen. Monokristallijne zonnecellen zijn moeilijker om te maken en zijn daarom meestal duurder dan polykristallijne. Het zichtbare verschil is dat polykristallijne zonnecellen blauw zijn en monokristallijne zwart. Bij full black-zonnepanelen is alles zwart: de zonnecellen, achtergrond en omlijsting. Zo vallen ze minder op in het straatbeeld.

Glas-folie of glas-glas?

Een laag gehard glas beschermt de kwetsbare zonnepanelen. Vaak zit daar nog een extra laag plexiglas op. Veel zonnepanelen zijn opgebouwd volgens de glas-folietechniek. Het zonnepaneel heeft dan een laag glas én een kunststof folie. Een glas-glas zonnepaneel is redelijk nieuw en nog sterker. Dit paneel heeft een laag glas, een laag met zonnecellen en dan nog een keer een laag glas. Door deze opbouw heeft het zonnepaneel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Hierdoor gaat het paneel langer mee.