Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt het een en ander kijken. Vooral als het gaat om de daadwerkelijke installatie van de panelen op jouw woning. Er zal tijdens het proces een aantal keren gesproken worden over het aarden van de zonnepanelen. Wat dit inhoudt en of het voor jouw situatie noodzakelijk is, leggen wij hier uit.
Het aarden van zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen via een kabel met de aarde worden verbonden om beschadigingen door overbelasting van de energie te voorkomen. Het is te vergelijken met een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten aansluit. De aarding zorgt ervoor dat jouw apparaten bij plotselinge stroompieken beschermd zijn tegen de overbelasting van het stroomnetwerk. Hierdoor blijven de apparaten gewoon functioneren. Met het aarden van zonnepanelen worden de panelen verbonden met de aarde, zodat een plotselinge overbelasting van energie direct kan worden weggeleid.
De voornaamste redenen om een energiebron te aarden zijn:
Het aarden van zonnepanelen om statische elektriciteit te voorkomen houdt in dat er rondom de panelen geen statisch elektriciteitsveld ontstaat. Dit is fijn voor de onderhoudsmonteur: hij kan geen schok ontvangen wanneer hij bezig is met de installatie of het onderhoud van de panelen. Om een statisch veld te voorkomen worden de panelen aangesloten op de aarding van jouw woning.
Zonnepanelen worden niet plat op het dak gelegd. Hiervoor wordt een speciaal frame (ook wel de behuizing genoemd) gebruikt. Zo blijven de panelen perfect op hun plek. De behuizing van de panelen kunnen soms zelf de opgewekte energie van de zonnepanelen gaan geleiden, waardoor er een energielek ontstaat. Er wordt immers energie opgewekt die niet wordt opgeslagen op het energienetwerk, maar rondom de behuizing blijft hangen. Om deze ‘lekkage’ van energie te voorkomen is aarden van de zonnepanelen zeker aan te raden. Eenmaal geaard zal de behuizing geen stroom geleiden en zal er geen veld van statische elektriciteit ontstaan.
Dit is eigenlijk de meest belangrijke reden waarom je zonnepanelen laat aarden: het voorkomen van blikseminslag. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen zelf geen bliksem aantrekken, maar zij kunnen wel geraakt worden door de bliksem. Door het aarden van de panelen kan er geen overbelasting ontstaan in de zonnepanelen, waardoor ze goed blijven werken. Wanneer er op het dak ook een bliksemafleider aanwezig is, is het helemaal belangrijk om de zonnepanelen te aarden. Wanneer de bliksemafleider en de zonnepanelen te dicht bij elkaar liggen, kan de bliksem namelijk in de zonnepanelen slaan via de bliksemafleider.
Blikseminslag kan beschadigingen veroorzaken in de bedrading, omvormer en in de panelen zelf. Onze installateurs voeren de installatie van jouw panelen volgens de geldende norm uit: NEN1010 (binnen installatie) en ISSO voor de zonnestroominstallatie. Zo ben je verzekerd van een veilig en goed werkend systeem.
Ben je van plan zonnepanelen te installeren en aarden? Er bestaan wat misverstanden over de verplichting van het aarden van zonnepanelen. Het is alleen verplicht als:
Uiteraard raden wij aan om de zonnepanelen te aarden. Zo ben je er zeker van dat de panelen geen statisch elektriciteitsveld opwekken en dat zij beschermt zijn tegen een mogelijke blikseminslag. Meestal worden zonnepanelen aangesloten op het aardenetwerk van het huis, maar in het geval van voorkomen van blikseminslag worden de frames en de behuizing geaard buitenshuis.
Voordat de installateur aan de slag gaat, ontvang je uiteraard alle informatie die nodig is. Wij komen bij jou kijken om te zien of het aarden van zonnepanelen nodig is of niet. Het aarden van de zonnepanelen nemen wij mee in de offerte, zodat je precies weet waar je aan toe bent. In veel gevallen is het aarden niet verplicht, maar dan krijg je hier uiteraard een eerlijk advies over. Je kunt dan zelf bepalen of je de zonnepanelen wel of niet wilt aarden.