Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt het een en ander kijken. Vooral als het gaat om de daadwerkelijke installatie van de panelen op uw woning. Er zal tijdens het proces een aantal keren gesproken worden over het aarden van de zonnepanelen. Wat dit inhoudt en of het voor uw situatie noodzakelijk is, leggen wij hier uit.

Begrip: aarden zonnepanelen

Het aarden van zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen via een kabel met de aarde worden verbonden om beschadigingen door overbelasting van de energie te voorkomen. Het is te vergelijken met een geaarde contactdoos waarop u elektrische apparaten aansluit. De aarding zorgt ervoor dat uw apparaten bij plotselinge stroompieken beschermd zijn tegen de overbelasting van het stroomnetwerk. Hierdoor blijven de apparaten gewoon functioneren. Met het aarden van zonnepanelen worden de panelen verbonden met de aarde, zodat een plotselinge overbelasting van energie direct kan worden weggeleid.

Drie redenen om zonnepanelen te aarden

De voornaamste redenen om een energiebron te aarden zijn:

  • voorkomen van statische elektriciteit
  • afleiden van bliksem
  • het geleiden van de behuizing

Statische elektriciteit

Het aarden van zonnepanelen om statische elektriciteit te voorkomen houdt in dat er rondom de panelen geen statisch elektriciteitsveld ontstaat. Dit is fijn voor de onderhoudsmonteur: hij kan geen schok ontvangen wanneer hij bezig is met de installatie of het onderhoud van de panelen. Om een statisch veld te voorkomen worden de panelen aangesloten op de aarding van uw woning.

Het geleiden van de behuizing

Zonnepanelen worden niet plat op het dak gelegd. Hiervoor wordt een speciaal frame (ook wel de behuizing genoemd) gebruikt. Zo blijven de panelen perfect op hun plek. De behuizing van de panelen kunnen soms zelf de opgewekte energie van de zonnepanelen gaan geleiden, waardoor er een energielek ontstaat. Er wordt immers energie opgewekt die niet wordt opgeslagen op het energienetwerk, maar rondom de behuizing blijft hangen. Om deze ‘lekkage’ van energie te voorkomen is aarden van de zonnepanelen zeker aan te raden. Eenmaal geaard zal de behuizing geen stroom geleiden en zal er geen veld van statische elektriciteit ontstaan.

Blikseminslag

Dit is eigenlijk de meest belangrijke reden waarom u zonnepanelen laat aarden: het voorkomen van blikseminslag. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen zelf geen bliksem aantrekken, maar zij kunnen wel geraakt worden door de bliksem. Door het aarden van de panelen kan er geen overbelasting ontstaan in de zonnepanelen, waardoor ze goed blijven werken. Wanneer er op uw dak ook een bliksemafleider aanwezig is, is het helemaal belangrijk om de zonnepalen te aarden. Wanneer de bliksemafleider en de zonnepanelen te dicht bij elkaar liggen, kan de bliksem namelijk in de zonnepanelen slaan via de bliksemafleider.

Blikseminslag kan beschadigingen veroorzaken in de bedrading, omvormer en in de panelen zelf. Onze installateurs voeren de installatie van uw panelen volgens de geldende norm uit: NEN1010 (binneninstallatie) en ISSO voor de zonnestroominstallatie. Zo bent u verzekerd van een veilig en goed werkend systeem.

Is aarden verplicht?

Er bestaan wat misverstanden over de verplichting van het aarden van zonnepanelen. Het is alleen verplicht als:

  • er een transformatorloze omvormer wordt gebruikt
  • de zonnepanelen direct in de buurt van een bliksemafleider worden geïnstalleerd
  • er veel statische elektriciteit wordt opgewekt

Aanrader

Uiteraard raden wij aan om de zonnepanelen te aarden. Zo bent u er zeker van dat de panelen geen statisch elektriciteitsveld opwekken en dat zij beschermt zijn tegen een mogelijke blikseminslag. Meestal worden zonnepanelen aangesloten op het aardenetwerk van het huis, maar in het geval van voorkomen van blikseminslag worden de frames en de behuizing geaard buitenshuis.

Advies aarden zonnepanelen

Voordat de installateur aan de slag gaat, krijgt u uiteraard alle informatie die nodig is. Wij komen bij u kijken om te zien of het aarden van zonnepanelen nodig is of niet. Het aarden van de zonnepanelen nemen wij mee in de offerte, zodat u weet waar u aan toe bent. In veel gevallen is het aarden niet verplicht, maar dan krijgt u uiteraard een eerlijk advies over. U kunt dan zelf bepalen of u de zonnepanelen wilt aarden of niet.