Wij mensen houden er niet van om het koud te hebben. We gaan rillen en functioneren dan niet meer zo goed. Hoewel het heerlijk is om warme sloffen aan te trekken en onder een warme deken te kruipen, is het toch wel erg fijn dat u een verwarmingsinstallatie in huis heeft, zodat u kunt genieten van een behaaglijk warm huis. Verwarming van het huis komt van stadsverwarming of de cv-ketel in uw woning.

Verwarming of radiator

Er zijn van die gevallen waarbij de ene term wordt overgenomen door een heel ander object. Niemand weet bijvoorbeeld wat soeparoma is, maar wel wat Maggi is. Eigenlijk geldt dat ook voor de verwarming. Vaak noemen wij de radiator de verwarming, terwijl dit object van ijzer officieel een radiator heet. Met verwarming wordt de installatie bedoeld die de warmte levert voor uw radiator. In veel gevallen is dit een cv-ketel, een warmwatersysteem in uw woning of de stadsverwarming. In dit artikel bedoelen we met verwarming de installatie die de warmte levert die naar de radiator wordt doorgegeven.

Cv-ketel

De meeste verwarming van het huis wordt geleverd door een cv-ketel. Cv staat voor Centrale Verwarming. De ketel is dus het middelpunt en levert als centrale de verwarming voor het hele huis. De cv-ketel werkt op gas en kan worden aangestuurd met een thermostaat. Dit laatste is vooral fijn, omdat u dan de verwarming op een constante temperatuur kunt zetten. Zo stookt u nooit teveel. Ook kan een thermostaat meehelpen om energie te besparen. Een slimme thermostaat zet bijvoorbeeld zelf de verwarming lager wanneer u niet thuis bent.

Stadsverwarming

Utrecht had de eerste wijken met stadsverwarming, en er volgen er steeds meer in Nederland. Stadsverwarming is verwarming die niet vanuit uw huis geregeld wordt, maar juist van buitenaf. Voor stadsverwarming wordt de restwarmte gebruikt die vrijkomt bij het verbranden van afval of biomassa. De warmte wordt opgevangen en via speciale buizen naar de woningen geleid. Door de knop van de radiator open te zetten ontvangt u verwarming.

Vloer-, wand- en plafondverwarming

De radiator is niet de enige manier waarop u warmte door uw huis kunt verspreiden. Het kan zelfs door verwarmingselementen in de muren en plafonds te verwerken. Het meest voorkomende is vloerverwarming, waarbij er dunne verwarmingselementen onder uw vloerbedekking (meestal tegels) worden gelegd.

Verwarmen met de zon

Omdat gas een fossiele brandstof is, weten we dat deze bron een keer gaat verdwijnen. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de productie van biogas, zodat dit straks door de cv-ketel gebruikt kan worden. Wilt u op korte termijn uw woning op duurzame wijze verwarmen, dan kiest u voor een zonneboiler. Deze zonneboiler verwarmt het water met behulp van de zon. Het is mogelijk om een zonneboiler te gebruiken om de radiatoren in uw woning te verwarmen.