Enkele interessante weetjes over thermostaten

Overdag zet u de thermostaat op 19 graden, 's nachts op 15. Wat is een thermostaat eigenlijk en welke soorten zijn er? Hieronder zetten we de belangrijkste weetjes voor u op een rij.

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat houdt de temperatuur in huis constant op de waarde die u instelt. Vroeger gebeurde dat met een kwikschakelaar. Kwik zet uit als het warmer wordt, en kwik geleidt stroom. Door deze combinatie van eigenschappen slim te gebruiken, was het mogelijk de verwarming automatisch aan te zetten als het te koud werd. Tegenwoordig zijn kwikschakelaars verboden, vanwege schadelijke effecten op het milieu. In moderne thermostaten zitten andere materialen, maar het principe blijft hetzelfde: de elektronica reageert op de temperatuur.

Wat is een slimme thermostaat?

In de laatste 10 jaar zijn de thermostaten enorm verbeterd. Een slimme thermostaat is zelfs te vergelijken met een klein computertje. Dat biedt allerlei handige mogelijkheden:

Helpt een slimme thermostaat energie te besparen?

Sommige slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat wil zeggen dat ze geleidelijk aan uw weekritme leren kennen. Ze passen dan de temperatuur in huis aan uw leefpatroon aan. Dat is natuurlijk wel makkelijk, maar het betekent niet dat u automatisch energie bespaart. Voor de meeste mensen is 19 graden overdag en 15 graden 's nachts de beste temperatuur. Alleen als u gewend bent de thermostaat handmatig hoger in te stellen, helpt een slimme thermostaat u energie te besparen.

Zijn er ook andere toepassingen van thermostaten?

Een thermostaat komt overal van pas waar de temperatuur constant moet blijven. Waarschijnlijk hebt u meer thermostaten in huis dan u denkt: