Overdag zet u de thermostaat op 19 graden, 's nachts op 15. Wat is een thermostaat eigenlijk en welke soorten zijn er? Hieronder zetten we de belangrijkste weetjes voor u op een rij.

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat houdt de temperatuur in huis constant op de waarde die u instelt. Vroeger gebeurde dat met een kwikschakelaar. Kwik zet uit als het warmer wordt, en kwik geleidt stroom. Door deze combinatie van eigenschappen slim te gebruiken, was het mogelijk de verwarming automatisch aan te zetten als het te koud werd. Tegenwoordig zijn kwikschakelaars verboden, vanwege schadelijke effecten op het milieu. In moderne thermostaten zitten andere materialen, maar het principe blijft hetzelfde: de elektronica reageert op de temperatuur.

Wat is een slimme thermostaat?

In de laatste 10 jaar zijn de thermostaten enorm verbeterd. Een slimme thermostaat is zelfs te vergelijken met een klein computertje. Dat biedt allerlei handige mogelijkheden:

  • Wilt u ver van huis de verwarming vast hoger zetten voor als u terug bent? Dat doet u met uw mobiele telefoon, met de app die bij de slimme thermostaat hoort.
  • Bent u een tijdje niet in de kamer? De slimme thermostaat zet de verwarming voor u lager als hij geen beweging registreert.
  • Sommige slimme thermostaten zijn programmeerbaar. U stelt dan bijvoorbeeld voor ieder uur van de week in hoe hoog de temperatuur moet zijn.

Helpt een slimme thermostaat energie te besparen?

Sommige slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat wil zeggen dat ze geleidelijk aan uw weekritme leren kennen. Ze passen dan de temperatuur in huis aan uw leefpatroon aan. Dat is natuurlijk wel makkelijk, maar het betekent niet dat u automatisch energie bespaart. Voor de meeste mensen is 19 graden overdag en 15 graden 's nachts de beste temperatuur. Alleen als u gewend bent de thermostaat handmatig hoger in te stellen, helpt een slimme thermostaat u energie te besparen.

Zijn er ook andere toepassingen van thermostaten?

Een thermostaat komt overal van pas waar de temperatuur constant moet blijven. Waarschijnlijk hebt u meer thermostaten in huis dan u denkt:

  • Hebt u een koffiezetapparaat? Een thermostaat schakelt het warmhoudplaatje aan en uit.
  • Hebt u een oven? Dankzij een thermostaat blijft hij op de gewenste temperatuur.
  • Hebt u een thermostaatkraan in de badkamer? De naam zegt het al. Dankzij de thermostaat heeft het douchewater snel de gewenste temperatuur. Ook bent u tijdens het douchen geen tijd kwijt aan bijstellen. Dat is niet alleen comfortabel, u bespaart ook energie doordat het douchen korter duurt.
  • Ook in de koelkast zit een thermostaat. Niet om de temperatuur hoog te houden, maar juist om de temperatuur laag te houden.