De cv-ketel: een bekend apparaat in veel Nederlandse huizen. Toch is de kans groot dat je er weinig aandacht aan besteedt. Hij hangt prima en doet z'n werk, zonder dat je er omkijken naar hebt. Totdat -ie ineens kuren krijgt. Pas dan merk je hoe fijn een goed werkende cv-ketel is!

Een warm huis en een warme douche

Je cv-ketel is verantwoordelijk voor twee belangrijke dingen in huis: de verwarming en warm water uit de kraan. Als je cv-ketel kapot gaat of het niet meer goed doet, zal je cv-ketel het water van de verwarming niet meer kunnen verwarmen. Het gevolg is dat je radiatoren koud blijven en daarmee ook je huis. Onder een dekentje op de bank zitten is best lekker, maar dat is vaak niet voldoende als het buiten flink vriest...

Als je cv-ketel er onverhoopt mee ophoudt, heb je ook geen warm water meer in huis. Dat betekent geen lekker hete douches meer en geen warm water om je handen mee te wassen of de afwas mee te doen. Pas dan merk je hoe vaak je de warmwaterkraan eigenlijk gebruikt!

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe ouder de cv-ketel wordt, hoe groter de kans op storingen. Vooral als de winter voor de deur staat en de kou zijn intrede doet, zien we dat onze klanten meer storingen aan hun cv-ketel krijgen. Om te voorkomen dat je plotseling in de kou komt te zitten, is het van belang om de cv-ketel zeker iedere twee jaar te laten inspecteren door een professional. Met een service- en onderhoudsabonnement wordt dat zo voor je geregeld. Door regelmatig onderhoud verklein je de kans op storingen en voorkom je hogere reparatiekosten. Dat is heel wat waard, zeker in de winter!

Veiligheid voorop

Een cv-ketel is een apparaat dat aardgas gebruikt om water op te warmen. Gaat er iets mis in de aansluiting op de gasleidingen, of werkt de cv-ketel niet meer naar behoren, dan kan het zijn dat het aardgas niet volledig verbrandt. Bij onvolledige verbranding van aardgas ontstaat koolmonoxide, een giftig en potentieel dodelijk gas. Koolmonoxide is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Goed onderhoud aan je cv-ketel voorkomt dat er problemen kunnen ontstaan bij de verbranding van gas. Zo blijft je huis veilig. Daarnaast is het een goed idee om altijd een rook- en koolmonoxidemelder op te hangen, bijvoorbeeld de Nest Protect. Zo word je in ieder geval op tijd gealarmeerd als er iets mis gaat.

Wat te doen bij een kapotte cv-ketel?

Krijgt je cv-ketel een storing, of houdt -ie er helemaal mee op? Geen nood. Sommige storingen kun je eenvoudig zelf oplossen. Als dat niet lukt, dan kun je natuurlijk altijd een monteur inschakelen die het probleem komt oplossen. Zo heb je in no-time weer een lekker warm, dus comfortabel huis.