Als de cv-ketel niet goed werkt, dan merkt u dat meteen. Doordat de leidingen van de verwarming een tikkend geluid maken of omdat uw verwarming niet warm wordt, bijvoorbeeld. U hoeft niet voor ieder probleem een monteur in te schakelen, veel kunt u namelijk gewoon zelf oplossen.

Wat is het probleem?

Tikkende leidingen
Het tikken hoort u vooral wanneer u de verwarming aanzet. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat er lucht in de leidingen zit en deze bij het aanzetten van de verwarming door de leidingen en radiator wordt geduwd. Oplossing: ontlucht de radiatoren met een ontluchtingssleutel. Deze kunt u bij de bouwmarkt kopen. Start met ontluchten bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Eén keer per jaar ontluchten kan het tikkende geluid voorkomen.

Verwarming wordt niet warm
Wordt uw verwarming nauwelijks of niet helemaal warm, dan zit er waarschijnlijk lucht in de radiator. Deze lucht duwt de warmte naar boven, waardoor de onderste helft van de verwarming koud blijft. Oplossing: regelmatig ontluchten.

Weinig druk
Koude douche en een onverwarmd huis? Een probleem met de cv-ketel dat wat groter is, is wanneer er te weinig druk wordt opgebouwd in de cv-ketel, waardoor het warme water niet naar de douche, de keukenkraan of de radiator kan worden gepompt. Oplossing: bouw de druk in de cv-ketel op door het water bij te vullen. De druk mag niet onder de 1 bar zakken. Moet u maandelijks bijvullen, dan is er wat anders aan de hand met de cv-ketel en kunt u het beste een monteur laten langskomen. Tip: een onderhoudsabonnement kan een koude douche voorkomen. Bekijk hier alle ins en outs over het cv-ketelabonnement van Essent.

Wel verwarming, geen warm water
U heeft wel verwarming, maar geen warm water onder de douche of in de keuken? Check dan eerst of bij een andere kraan wel warm water aanwezig is. Is dit het geval, dan kan er iets mis zijn met de leidingen. Heeft u geen warm water bij meerdere kranen, dan werkt uw cv-ketel niet goed. Oplossing: meestal kunt u op het display aflezen of er bijvoorbeeld te weinig druk is in de ketel. Op het display zal dan een errorcode staan. De storing wordt meestal verklaard in de gebruiksaanwijzing van de ketel. Vaak is het daarbij verstandig om contact op te nemen met een servicemonteur.

En heeft u al een onderhoudsabonnement? Bekijk hier alle ins en outs over het cv-ketelabonnement van Essent.

Blijven de problemen zich voordoen?

Raadpleeg dan de installateur of neem contact met ons op. Regelmatig onderhoud helpt veel problemen te voorkomen.

 

Bent u zeker van een warme woning?

 

Doe de Warme Woning Check