Er zijn veel verschillende soorten thermostaten. Hoe kiest u uit alle mogelijkheden de juiste soort thermostaat? We helpen u graag op weg.

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat is een apparaatje dat reageert op de temperatuur. Wordt het te koud, dan schakelt hij de verwarming aan. Wordt het te warm, dan schakelt hij de verwarming uit. Lange tijd moest u de thermostaat met de hand instellen, bijvoorbeeld overdag op 19 graden en 's nachts op 15 graden. Tegenwoordig bestaan er ook thermostaten die u op afstand bedient en die 'meedenken' over de gewenste temperatuur.

Wat is een kamerthermostaat?

Een kamerthermostaat is de klassieke soort thermostaat. U stelt hem handmatig in op bijvoorbeeld 19 graden, en die temperatuur houdt hij aan tot u de instelling handmatig verandert. De kamerthermostaat heet zo, omdat de thermostaat van de verwarming er maar één is van de vele in uw huis. Er zit bijvoorbeeld ook een thermostaat in het warmhoudplaatje van uw koffiezetapparaat. Die bewaakt de temperatuur van de koffie. De kamerthermostaat bewaakt de temperatuur in de (woon)kamer.

Wat is een klokthermostaat?

Zet u volgens een vast patroon de thermostaat 's ochtends hoger en 's avonds lager? Dan is een klokthermostaat misschien iets voor u. U stelt hem één keer in, en voortaan doet hij automatisch zijn werk. Zo is het huis als u uit bed stapt al lekker warm, en vergeet u 's avonds niet meer de verwarming lager te zetten.

Wat is een draadloze thermostaat?

Het is niet altijd overal in huis even warm of koud. Als u de thermostaat op 19 graden instelt, bedoelt u waarschijnlijk dat het in de woonkamer gemiddeld 19 graden moet zijn. Maar de thermostaat reageert op de temperatuur op de plek waar hij aan de muur hangt. Daar kan het net een graadje warmer of kouder zijn. De meting is dan niet zuiver. Dit lost u op met een draadloze thermostaat. Die zet u neer op een plek waar de temperatuur klopt met wat u bedoelt. Waar anders een 'gewone' thermostaat aan de muur hangt, wordt een ontvanger bevestigd. De draadloze thermostaat communiceert met de ontvanger, en de ontvanger bedient de verwarming.