Elektrische vloerverwarming kan eigenlijk overal in huis worden aangelegd en zorgt voor een behaaglijk en lekker warm huis. Het wordt direct onder de daarvoor bestemde tegels aangelegd en kan eigenlijk over de hele verdieping worden toegepast. Meestal wordt vloerverwarming aangelegd in de woonkamer, keuken en eventueel bijkeuken, badkamer en het toilet. Maar het kan natuurlijk ook, zolang er maar geschikte vloerbedekking ligt, in de hal en de slaapkamer worden aangelegd.

Stel een vaste temperatuur in

Met een thermostaat per verdieping of kamer kunt u de elektrische vloerverwarming vervolgens op een vaste, behaaglijke temperatuur instellen. Door een vaste temperatuur te kiezen wordt het gehele huis evenredig verwarmd en kunt u zelfs besparen op de energierekening. Dat is wel zo fijn. Probeer ook eens hoe het huis en vloer aanvoelt wanneer u de thermostaat elektrische vloerverwarming een of twee graden kouder zet, om zo energie te besparen.

Slimme thermostaat elektrische vloerverwarming

Het is ook mogelijk om voor de elektrische vloerverwarming een slimme thermostaat te kiezen. Deze kunt u zo programmeren dat de vloerverwarming aangaat tegen de ochtend of wanneer u weer thuis komt van uw werk. Dit kan in het geval van een slimme thermostaat zelfs met een app op uw mobiele telefoon worden ingesteld. Ook kunt u aangeven wanneer de vloerverwarming zich moet uitschakelen, bijvoorbeeld wanneer u het huis verlaat. Dat kan natuurlijk ook gewoon handmatig. Zo verbruikt u niet onnodig te veel energie en is het huis warm wanneer u dat wilt.

Diverse thermostaten

Vaak kunt u een thermostaat voor de elektrische vloerverwarming per verdieping aansluiten. Heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming in de woonkamer en keuken, dan wordt dit meestal aan elkaar geschakeld aangelegd, zodat keuken en woonkamer tegelijk worden verwarmd. Dan is een thermostaat dus voldoende om de temperatuur in te stellen. Heeft u nog een aparte elektrische vloerverwarming in de badkamer, dan kunt u daar een tweede thermostaat ophangen om de temperatuur te regelen. Laat hier bijvoorbeeld de vloerverwarming een half uurtje voordat de wekker normaal gaat aanspringen, zodat de badkamer ’s morgens lekker warm is.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming verwarmt u zonder water de vloer. Deze vloerverwarming is daarom ook veel dunner dan een vloerverwarming waar water door de buizen heen moet worden geleid. De elektrische vloerverwarming kan in het beton worden gefreesd. Dat scheelt weer ruimte. Daarom wordt er ook vaak voor elektrische vloerverwarming gekozen in de badkamer. Er is een ruime keuze aan tegels die op de elektrische vloerverwarming kan worden gelegd, zowel voor de keuken, huiskamer als in de badkamer. Dankzij de thermostaat is de temperatuur gemakkelijk te regelen. Ook een voordeel van elektrische vloerverwarming is dat u verder in huis helemaal niet zoveel hoeft te stoken. In huizen met een elektrische vloerverwarming heeft u vaak de centrale verwarming of stadsverwarming niet of nauwelijks nodig.