U gaat overstappen op zonne-energie met behulp van zonnepanelen. Deze heeft u met grote zorg laten installeren om zo uw woning energiezuiniger te maken. Een goede aanvulling hierop is een zonneboilerMet een zonneboiler verwarmt u het water in uw huis op een duurzame en energiezuinige manier. Het rendement van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren. 

Wat is rendement?

Met rendement bedoelen we de besparing die de zonneboiler u oplevert. Het rendement van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk:

  • Het soort zonneboiler
  • Het soort zonnecollector
  • De plaatsing van de zonneboiler en zonnecollector

Soorten zonneboilers

Wanneer u kiest voor een kleine zonneboiler (100 liter), gebruikt u het verwarmde water vooral voor de douche en de kraan in de keuken. Grotere zonneboilers worden ook gebruikt voor de verwarming, wasmachine, vaatwasser en eventuele vloerverwarming. Het meest energiezuinig is de zonneboiler met een grote capaciteit. Op deze manier wordt zoveel mogelijk water verwarmt met warmte van de zon.

Soorten zonnecollectoren

De zonneboiler en de zonnecollector werken samen in één systeem. Het type zonnecollector dat u kiest, is van invloed op het rendement van de zonneboiler. Er zijn twee soorten zonnecollectoren: een vlakke plaat of een vacuümbuis. Bij de vlakke plaat gaat meer energie verloren dan bij de vacuümbuis. Hierdoor heeft de vacuümbuis een hoger rendement. 

De plaatsing

Net als zonnepanelen worden zonnecollectoren op het dak van uw woning geplaatst, gericht op het zuiden. De meeste gunstige plaatsing is onder een hellingshoek van 36 graden, zo veel mogelijk uit de schaduw van bijvoorbeeld bomen. De zonneboiler wordt ín het huis geïnstalleerd, vlak onder het dak.

Besparen op uw energierekening

Het totale gasverbruik daalt met zo’n 30%. Deze daling levert een besparing op van ongeveer €300 per jaar. Wilt u ook elektriciteit besparen? Combineer de zonneboiler en de zonnecollector met zonnepanelen. De zonnecollectoren hebben hetzelfde formaat als zonnepanelen. Dit vormt een mooi geheel op uw dak. Zo bespaart u maximaal. Bovendien verwarmt u op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

Terugverdientijd

De aanschaf en installatie van een zonneboiler met zonnecollectoren is een investering. Met subsidie heeft u deze investering in ongeveer 10 jaar terugverdiend. De zonneboiler gaat ongeveer 25 tot 30 jaar mee. U kunt dus lang genieten van door de zonneboiler verwarmd water.

Meer informatie

Lees meer over zonneboilers en zonnecollectoren.