Heeft u een cv-ketel in huis en regelt u de temperatuur met een thermostaat? Dan is het heel belangrijk dat de thermostaat de juiste gegevens doorgeeft aan de ketel, zodat de ketel weet of er meer of minder gestookt moet worden om het huis te kunnen verwarmen. De plaats van de thermostaat in huis is daarom heel belangrijk. De ruimte waar deze thermostaat zich namelijk in bevindt, is het ijkpunt – ook wel de referentieruimte genoemd – voor de thermostaat voor het verwarmen van de rest van het huis. Kies daarom altijd een geschikte kamer uit om de thermostaat te kunnen regelen.

De meest geschikte ruimte

De beste plaats voor de thermostaat is een kamer waar u vaak aanwezig bent. Dit is immers de kamer (of ruimte) die het meest wordt gebruikt in huis en die dus kan dienen als referentieruimte voor het verwarmen van uw woning. Daarom wordt een thermostaat bij voorkeur opgehangen in de keuken of de woonkamer en niet in de kelder, op zolder of in de slaapkamer.

De juiste plek in de referentieruimte

De juiste kamer is niet het enige criterium voor het bepalen van de meest geschikte plaats van de thermostaat. Ook de plaatsing in de referentiekamer is heel belangrijk voor een goede werking van de thermostaat en de cv-ketel. Hou rekening met de volgende punten:

  • Hang de thermostaat niet in de volle zon
  • Hang de thermostaat niet op een buitenmuur, want deze muur is altijd kouder
  • Is de buitenmuur de enige plek voor de thermostaat, plaats dan een houten plankje achter de thermostaat om zo de juiste binnentemperatuur te kunnen meten
  • Hang de thermostaat niet in warme of koude luchtstromen
  • Plaats de thermostaat op anderhalve meter boven de vloer in het midden van een binnenmuur in de woonkamer voor de meest nauwkeurige metingen

Op die manier weet u zeker dat er nauwelijks tot geen invloeden van buitenaf zijn die de temperatuurmeting in de kamer zullen onderbreken. U kunt de thermostaat natuurlijk ook laten plaatsen door een professional om er zo zeker van te zijn dat deze optimaal zijn werk kan doen.