Belangrijke weetjes over koolmonoxide

Verschillende apparaten die je woning of water verwarmen maken gebruik van gas. Als er iets mis is met het gastoestel, kan een te grote hoeveelheid koolmonoxide vrijkomen. Dat is gevaarlijk. We vertellen je graag meer over koolmonoxide.

Wat is koolmonoxide?

Als aardgas volledig verbrand wordt, ontstaat waterdamp en kooldioxide. Kooldioxide heeft de afkorting CO2. Soms is de verbranding niet volledig. In plaats van kooldioxide ontstaat dan een giftig gas: koolmonoxide (CO).

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide ruik je niet, voel je niet, zie je niet en proef je niet. Dit maakt koolmonoxide extra gevaarlijk. Het inademen van koolmonoxide kan grote lichamelijke gevolgen hebben. Ieder jaar overlijden er personen aan de gevolgen van dit gas. Het is goed om je bewust te zijn van de gevaren en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging? 

Bij een koolmonoxidevergiftiging krijgt je lichaam te weinig zuurstof. Je voelt je grieperig, slaperig of verward. Adem je grote hoeveelheid koolmonoxide in, dan kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Denk je dat er koolmonoxide in huis is? Doe dan het volgende:

Hoe gebruik je een koolmonoxidemelder? 

Zorg voor een veilige lucht in huis en koop een koolmonoxidemelder. De melder slaat alarm als er te veel koolmonoxide in de lucht is. Hang de koolmonoxidemelder aan het plafond in de buurt van de cv-ketel. Daarnaast is het verstandig een koolmonoxidemelder in de slaapkamer te hangen. 

Voorkom problemen door koolmonoxide 

Ben de gevaren van koolmonoxide voor en let op de volgende punten:

Neem daarnaast contact op met een vakman als:

Meer over koolmonoxide

De gevaren van koolmonoxide komen regelmatig in het nieuws. Een van onze monteurs vertelt meer over dit giftige gas. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk de video over koolmonoxide.