Een goede ventilatie is heel belangrijk voor uw woning. Maar dat geldt ook zeker voor een goed onderhoud. De reden is simpel: het houdt uw woning en dus uw leefomgeving gezond. Net zoals u de hele dag door zuurstof inademt en gebruikte stoffen met waterdamp uitademt, zo bevat uw huis ook oudere lucht die de hele dag door vervangen moet worden voor schone lucht. U zou kunnen zeggen dat ventilatie de ademhaling van uw woning vormt.

Oude lucht eruit, nieuwe erin

Wanneer u ademhaalt, dan haalt u zuurstof uw lichaam in. Dit gaat via de longen naar uw bloedvaten. De rode bloedlichaampjes vervoeren het zuurstof – samen met andere stoffen – naar uw organen en spieren. Daar halen de rode bloedlichaampjes verbruikte stoffen op, die u kunt uitademen. Dit systeem zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld geen hoofdpijn krijgt of kunt sporten en leven. Dan is het eigenlijk logisch dat een ventilatiesysteem ditzelfde voor uw woning doet – zodat u ook gewoon zuurstofrijke lucht kunt inademen. De ventilatie zuigt de oude, vochtige lucht uit huis en vervangt deze door schone, droge, zuurstofrijke lucht.

Regelmatig reinigen

Om te zorgen dat de ventilatie schone lucht in huis blijft verspreiden is het belangrijk dat het ventilatiesysteem goed onderhouden wordt. Haal het voorzetkapje maar eens van de ventilatie af en u zal zien hoeveel stofdeeltjes erdoor naar binnen worden gezogen. Deze kapjes en roosters reinigt u gemakkelijk met een stofzuiger. Zo voorkomt u dat stofdeeltjes, maar ook schimmels en bacteriën die zich in het stof kunnen ophouden, weer terugkomen in de atmosfeer van uw woning. Vervolgens is het belangrijk om het gehele systeem iedere zes jaar grondig te laten reinigen. Zo worden eventuele schimmels en dergelijke uit de ventilatiekanalen verwijderd en zorgt de ventilatie voor een goede ademhaling.

Zorg voor goed onderhoud

Naast een grondige reiniging is het ook belangrijk dat het systeem regelmatig wordt nagekeken door een onderhoudsmonteur. Hij kan tussen de grondige reinigingsbeurten door de roosters of afdekkapjes schoonmaken of vervangen, maar ook controleren of het systeem zijn werk nog goed doet en niet aan zuigkracht heeft verloren. Dat is goed voor de ventilatie en dus ademhaling van het huis en voor u.