Wist u dat, wanneer u niet ventileert, de lucht in huis kan vervuilen? U ademt namelijk gebruikte lucht uit en stof kan zich ook makkelijker ophopen in huis. De vuile lucht ademt u vervolgens weer in, samen met stof, en dat is niet goed voor uw longen. Zuurstof is belangrijk voor uw spieren en uw hersenen. In een slecht geventileerde ruimte krijgt u sneller hoofdpijn. En wist u dat u in een slecht geventileerde ruimte veel slechter slaapt? En dat terwijl een goede nachtrust juist zo belangrijk is om de dag fris tegemoet te gaan. Gelukkig is er eenvoudig wat aan te doen. We geven u graag goede tips voor het ventileren van uw huis.

Zet een raam open

De meest eenvoudige vorm van ventileren is een raam openzetten wanneer u thuis bent. Ook kunt u de tuin- of balkondeur een paar uurtjes per dag openzetten om zo meer frisse lucht in huis te krijgen. Let wel dat wanneer u niet thuis bent, u ramen en deuren sluit om inbrekers geen kans te geven uw huis te betreden. Wilt u weg en toch iets open laten? Zet dan een bovenluikje open. Om inbrekers tegen te houden is het belangrijk om dit luikje ook te beveiligen, bijvoorbeeld met tralies.

Ventilatieroosters

Hebt u een nieuwbouwwoning? Dan is dubbele beglazing vaak voorzien van ventilatieroosters. Deze zijn veilig, want inbrekers kunnen hier niets mee. En ze geven voldoende frisse lucht door het hele huis. Het is mogelijk om deze ventilatieroosters later in uw woning aan te laten brengen. Zo kunt u het hele jaar door ventileren. Het grote voordeel aan deze roosters is dat kou niet zomaar binnen kan komen. Ook verdwijnt er niet zomaar warmte uit uw huis. Ze passen hierdoor perfect in het isolatieplan van uw huis.

Mechanisch ventileren

Veel huizen zijn voorzien van een ventilatiesysteem. Vooral woonblokken en flatgebouwen zijn aangesloten op een centraal ventilatiesysteem, waarbij lucht wordt uitgezogen en gezuiverd. Deze systemen worden ook wel mechanische ventilatie genoemd. Het is mogelijk om een dergelijk systeem in uw eigen huis aan te laten sluiten. Het voordeel is dat uw huis dan ook geventileerd wordt wanneer u niet thuis bent. Het enige nadeel is dat dit systeem stof aantrekt en daarom regelmatig gereinigd moet worden. De roosters verzamelen vaak veel stof. Het reinigen kunt u zelf doen door de roosters te reinigen met de stofzuiger of een goede stofdoek. Een sopje wil ook helpen. De rest van het ventilatiesysteem laat u natuurlijk reinigen door een installateur. Hebt u een huurhuis, dan verzorgt de woningbouwvereniging vaak het onderhoud voor de mechanische ventilatie.

Beste plek voor mechanisch ventileren

Om schimmels en vochtplekken te voorkomen wordt de mechanische ventilatie vaak aangebracht in ruimtes waar geen ramen zijn of waar veel water en een hoge luchtvochtigheid is. Denk hierbij aan de keuken, het toilet en de badkamer. Hebt u wel een raam of luikje in deze ruimtes, dan kan mechanische ventilatie helpen bij het ventileren van het huis wanneer u niet thuis bent. Een zolder, kelder of souterrain heeft ook goede ventilatie nodig. Laat dan ook op deze plekken een mechanische ventilatie aanleggen om zo het huis goed te luchten.

Tips voor goede ventilatie

Om uw huis lekker schoon en fris te houden is het verstandig om regelmatig stof af te nemen en te stofzuigen. En uiteraard te ventileren. Met deze tips houdt u de lucht in huis nog schoner:

  • Ventileer wanneer u kookt, doucht, de condensdroger aan hebt staan of wanneer er veel mensen in huis zijn, zoals tijdens de feestdagen, een verjaardag of een gezellige avond met vrienden.
  • Droog de vloer goed na het dweilen of douchen.
  • Droog de was bij voorkeur buiten.
  • Kook met de deksels op de pannen of gebruik een goede afzuiger boven het fornuis.
  • Controleer de ventilatieroosters regelmatig.
  • Om onnodig warmteverlies te voorkomen, zet u in de winter de ramen niet langer dan 30 minuten open.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan, behalve bij onderhoud.
  • Hebt u zelf de mechanische ventilatie in uw huis laten aanleggen of heeft u een koophuis, dan is het verstandig om eens in de twee jaar groot onderhoud aan de mechanische ventilatie te laten verrichten.