Een goede ventilatie is belangrijk om problemen door vocht tegen te gaan. In de loop der jaren zijn in nieuwe woningen verschillende soorten ventilatiesystemen ingebouwd: A, B, C en D. Tegenwoordig is D de standaard. In dit artikel praten we u bij over ventilatiesysteem D. Hoe werkt het ventilatiesysteem D precies? Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem D en zijn er ook nadelen aan verbonden?

Waarom is ventilatie nodig?

Door te ademen verbruiken we continu zuurstof en produceren we CO2 en waterdamp. We ademen allemaal enkele liters water per dag uit. Als u al dat vocht niet afvoert, krijgt u te maken met schimmelvorming, bladderende verf en rottend hout. Ook voor uw gezondheid is het beter om de vervuilde, vochtige lucht te vervangen door schone, droge lucht van buiten.

Wat is ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D heet ook wel balansventilatie. Dit systeem regelt de ventilatie van begin tot eind. Bij ventilatiesysteem D wordt de lucht mechanisch aangevoerd en ook weer mechanisch afgevoerd. Dankzij leidingen en ventilatieroosters op uitgekiende plaatsen in het hele huis worden alle ruimtes goed geventileerd. De luchtstromen kruisen elkaar nergens. In geval van warmte-terug-winning wordt de uitstromende warme lucht wel langs de instromende koude lucht geleid. Zo blijft de warmte grotendeels binnen.

Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem D?

Balansventilatie heeft diverse belangrijke voordelen:

  • Balansventilatie regelt de luchtstromingen in huis optimaal. Dit is een groot verschil met natuurlijke luchtstromingen.
  • Balansventilatie is zeer efficiënt en energiezuinig. In de winter wordt de koude buitenlucht opgewarmd door de afgevoerde lucht van binnen. De energiewinst is groter dan het extra stroomverbruik ten opzichte van andere ventilatiesystemen.
  • Er zijn geen gevel- of raamroosters nodig. Dit bespaart u schoonmaakwerk en het is ook fraaier om te zien.

Zijn er nadelen van ventilatiesysteem D?

Helaas heeft een balansventilatiesysteem ook enkele nadelen:

  • De goede werking van een balansventilatiesysteem staat of valt met de kwaliteit van de isolatie van uw woning. Ook mogen er geen kieren in de buitenmuur zitten waardoor luchtstromen zouden weglekken.
  • U moet regelmatig de filters reinigen om uw ventilatiesysteem D optimaal te laten werken. Bij de oplevering van het systeem krijgt u alle informatie, hoe u de filters reinigt en hoe vaak u dit moet doen. Bij Essent kunt u service- en onderhoudscontract afsluiten om uw ventilatiesysteem te laten reinigen.