Het is voor een gezonde lucht belangrijk dat u uw huis goed ventileert. Dit kan met verschillende soorten ventilatiesystemen: A, B, C of D. Afhankelijk van de regelgeving ten tijde van de bouw heeft uw huis misschien type B. Wat is ventilatiesysteem B? Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem B? Wat zijn de nadelen van ventilatiesysteem B? Hieronder leest u alles wat u moet weten over ventilatiesysteem B.

Waarom moet u ventileren?

Door te ademen verbruiken we zuurstof en produceren we waterdamp en CO2. Zonder ventilatie maken we zo de lucht in huis geleidelijk aan ongezond voor onszelf. Daarnaast is de uitgeademde waterdamp schadelijk voor het huis. In een vochtig huis hebt u al snel last van schimmelvorming, bladderende verf en rottend hout. Door te ventileren zorgt u dat vochtige en vervuilde lucht wordt vervangen door verse lucht van buiten. Zo houdt u de lucht in huis schoon, droog en gezond.

Wat is ventilatiesysteem B?

Bij ventilatiesysteem B wordt de lucht mechanisch aangevoerd. De afvoer van lucht gebeurt op de natuurlijke wijze, door openingen in de buitenmuur. In natte ruimtes als de badkamer en de keuken wordt de vervuilde lucht afgevoerd via een verticaal ventilatiekanaal. Voor voldoende doorstroming binnen uw huis moeten er openingen zijn onder de tussendeuren of in de tussenmuren.

Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem B?

Ventilatiesysteem B is het op één na goedkoopste ventilatiesysteem. Alleen systeem A (natuurlijke aan- en afvoer) is nog goedkoper. De mechanische aanvoer van verse lucht maakt ook ventilatie van moeilijk bereikbare kamers mogelijk. Ventilatiesysteem B biedt uitkomst in situaties waarin de natuurlijke luchtstroom gering is, bijvoorbeeld in een appartement dat aan bijna alle kanten ingeklemd zit tussen buren.

Wat zijn de nadelen van ventilatiesysteem B?

Bij ventilatiesysteem B vormen de afvoerkanalen een open verbinding met de koude buitenlucht. Hierdoor hebt u te maken met een aanzienlijk verlies van warmte. Door de hoge stookkosten blijft er weinig over van het voordeel in de oorspronkelijke investering.