Goede ventilatie is van belang voor uw gezondheid. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen: A, B, C en D. Ventilatiesysteem A wordt alleen gebruikt in oude huizen. Wat is ventilatiesysteem A? Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem A? Wat zijn de nadelen van ventilatiesysteem A? We zetten het voor u op een rij.

Waarom is ventileren belangrijk?

De mens ademt zuurstof in en waterdamp en CO2 uit. Zonder ventilatie gaat de hoeveelheid zuurstof in de lucht omlaag. Dat is slecht voor uw gezondheid. Ook wordt het door de uitgeademde waterdamp vochtig in huis. Hierdoor kunnen zich schimmels vormen en kan hout gaan rotten. Ventilatie houdt in dat vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht binnenkomt. Zo blijft de lucht in huis schoon, droog en gezond.

Wat is ventilatiesysteem A?

Met ventilatiesysteem A wordt bedoeld dat de lucht op natuurlijke wijze naar binnen en naar buiten stroomt. Dit gebeurt via ventilatieroosters die zijn ingebouwd in de raamkozijnen. U maakt handmatig de openingen groter of kleiner om meer of minder lucht door te laten. Er moeten voldoende openingen onder de tussendeuren of in de tussenmuren zijn, zodat er verse lucht door het hele huis stroomt. In vochtige ruimtes (badkamer of keuken) hebt u een verticaal ventilatiekanaal nodig om vervuilde lucht af te voeren.

Wat zijn de voordelen van ventilatiesysteem A?

Ventilatiesysteem A is zonder meer de goedkoopste manier om het huis te ventileren. Er zijn alleen enkele ventilatieroosters nodig. U betaalt geen aanschafkosten voor ventilatoren die de lucht naar binnen of buiten zouden moeten verplaatsen. Ook verbruikt u dankzij de natuurlijke aan- en afvoer geen stroom.

Wat zijn de nadelen van ventilatiesysteem A?

Het belangrijkste nadeel van ventilatiesysteem A is dat u de toevoer en afvoer van lucht niet nauwkeurig kunt regelen. Bij veel wind hebt u last van tocht en koelt het huis snel af. U bent daarom geneigd de luchttoevoer helemaal af te sluiten, maar dat maakt de ventilatie weer te beperkt en dus ongezond.