Indien u een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning heeft, is het belangrijk om altijd goed te ventileren. Lucht die van buiten wordt aangezogen moet onbelemmerd door het huis kunnen stromen. Daarbij is ventilatie onder de deuren erg belangrijk. Ventilatie met mechanische afvoer wordt al sinds de jaren 70 in woningen toegepast. Ongeveer 30 procent van de huishoudens is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. In deze woningen is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie, zodat de frisse lucht zich optimaal door het huis kan verspreiden.

Luchtaanvoer door ventilatie onder deur

Als u de luchtaanvoer in een woning met een mechanisch ventilatiesysteem tegenhoudt, dan loopt u het risico dat de kwaliteit van de lucht in huis sterk achteruitgaat. Er kan zelfs lucht van onder de woning worden aangezogen, waarin vaak vocht en schimmels voorkomen. Door ventilatieroosters dag en nacht open te laten, voorkomt u dit. Als de lucht gemakkelijk naar binnen kan en zich vervolgens door de woning kan verplaatsen, heeft u de strijd tegen slechte lucht al grotendeels gewonnen. Zorg dus voor open ventilatieroosters en vervolgens ook voor ventilatie onder de deur, zodat de van buiten aangezogen lucht zich door het hele huis kan verplaatsen. Geadviseerd wordt een ruimte van minstens anderhalve centimeter tussen de deur en de drempel.

Mechanische ventilatie nooit uitzetten

Het is aan te raden om de mechanische ventilatie nooit uit te zetten, behalve wanneer u ramen en deuren gesloten moet houden vanwege een calamiteit in de buurt of tijdens onderhoud. Als uw mechanische ventilatie aanstaat, wordt uw woning voorzien van frisse lucht van buiten. Als u ook zorgt voor ventilatie onder de deuren, dan verspreidt deze lucht zich door uw hele woning. Zo weet u zeker dat de luchtkwaliteit goed is en geniet u van een optimaal binnenklimaat.

Waarom ventilatie onder deur?

De mensen die zich in een woning bevinden, produceren veel vocht. Niet alleen door zweten, maar ook koken, douchen, wassen en andere dagelijkse bezigheden zorgen voor een aanzienlijke vochtproductie. Te veel vocht is schadelijk voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. Een goede ventilatie, waaronder ook ventilatie onder de deur, voorkomt al deze problemen.