Moderne huizen zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Hiermee gaat u energieverspilling tegen. Keerzijde van de medaille is dat u moet zorgen voor voldoende ventilatie. In de onderstaande tekst leest u wat stootvoegen in de muur zijn en waarom u die niet moet afdichten. Ook vertellen wij u hoe u zorgt voor extra ventilatie door een ventilator in een muur te plaatsen.

Waarom is ventileren belangrijk?

Per dag produceert een gemiddeld gezin via de ademhaling ongeveer vijf liter waterdamp. Ook in de keuken en de badkamer brengen we veel vocht in de lucht. Al dat vocht moet afgevoerd worden, anders krijgt u last van schimmelvorming in huis. Vochtige lucht is ook niet goed voor onze gezondheid, vraag maar aan mensen met astma. In de vorige eeuw hadden veel huizen nog volop natuurlijke ventilatie in de vorm van naden en kieren bij het dak en de ramen. Moderne huizen zijn aan alle kanten geïsoleerd. Zo bespaart u energie, maar bent u wel de natuurlijke ventilatie kwijt. Er zijn dus maatregelen nodig om toch voldoende te ventileren.

Wat is een open stootvoeg?

De eerste maatregel die u moet nemen, is heel simpel: blijf af van open stootvoegen. Misschien is het u nooit opgevallen, maar in de meeste gemetselde muren ontbreekt op sommige plaatsen het cement. Op die plaatsen ziet u een verticale open sleuf tussen twee stenen. Die sleuven worden open stootvoegen genoemd en zijn nodig om vocht dat bijvoorbeeld na een hevige regenbui in een spouwmuur terechtkomt weer naar buiten te laten. Open stootvoegen moet u dus nooit afdichten.

Hoe plaatst u een ventilator in een muur?

De tweede maatregel om voldoende te ventileren is ingrijpender: een ventilatiesysteem aanbrengen. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, variërend van eenvoudige ventilatieroosters, die u handmatig opent of sluit, tot volledig mechanische ventilatiesystemen. Kiest u voor mechanische afvoer door middel van een ventilator in de muur denk dan hieraan:

  • Plaats de ventilator zo ver mogelijk bij de luchttoevoer vandaan, bijvoorbeeld tegenover de kamerdeur. Zo ontstaat een stroming die de lucht in de hele ruimte ververst.
  • Controleer met een leidingzoeker dat er geen stroom- of waterleiding zit op de plek waar u het afvoerkanaal wilt aanbrengen.
  • Bescherm tijdens het boren en hakken van een gat uw ogen met een veiligheidsbril tegen wegspattend gruis.
  • Draag een mondkapje om te voorkomen dat u stof inademt.
  • Zorg dat er geen puin in de spouwmuur valt.
  • Maak het gat aan de kamerzijde iets wijder dan de afvoerbuis, en dicht de kier rondom af met purschuim.
  • Maak het gat licht trechtervormig, aan de buitenzijde iets wijder dan aan de kamerzijde. Zo vloeit regenwater de juiste kant op.