Of u nu een puntdak heeft op uw woning, een half schuin dak of een plat dak, het is altijd belangrijk om goed te ventileren onder een dak. Ventilatie onder het dak zorgt er namelijk voor dat verwarmde lucht beter wordt afgevoerd, zodat u op de bovenverdieping ook zuurstofrijk ademhaalt.

Ventileren onder het dak

Vooral in de zomermaanden zal het opvallen dat het in de kamers onder het dak (vooral bij een plat dak) een stuk warmer en benauwder is dan beneden. Dat komt doordat de zon op het dak staat en vochtige warme lucht zich onder het dak verzamelt. Deze lucht bevat veel uitgeademde waterdamp, kookvocht, warme lucht vanuit de badkamer en meer. Er zitten daardoor ook veel slechte stoffen in deze warme, benauwde, zuurstofloze lucht, zoals schimmels, stofdeeltjes en bacteriën. Daarom is ventilatie onder het dak zo belangrijk. Een goede ventilatie voert deze oude lucht af en vervangt het voor een gezonde zuurstofrijke omgeving.

Roosters bij het raam

Naast goed luchten op de bovenverdieping onder het dak is het plaatsen van ventilatieroosters bij het raam een goede stap voor ventilatie onder een plat dak. Deze roosters kunt u gerust dag en nacht open laten staan; ongedierte zal zijn weg er niet doorheen vinden. Naarmate u meer of minder ventilatie wenst, kunt u het rooster verder openzetten of juist gedeeltelijk sluiten. Een goed afzuigpunt centraal op de bovenverdieping in het (platte) dak – bijvoorbeeld op de overloop of in het midden van het dak – zorgt voor een snelle afvoer van oude lucht.

Goed advies

Heeft u al ventilatie onder het platte dak? Vergeet dan niet uw ventilatiesysteem regelmatig te reinigen. Er blijft namelijk vuil en stof in het systeem hangen, waardoor de capaciteit met de jaren afneemt en de kans op schimmels en vocht groter wordt. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem een keer per zes jaar volledig te laten reinigen.