Ventileren is belangrijk voor oude, maar zeker ook voor nieuwe woningen. Wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, zit er nog veel vocht in het huis. Ten eerste door weersomstandigheden die door het huis hebben kunnen woeden tijdens het bouwen en ten tweede door het vocht in cement of het stucwerk. Een goede ventilatie in een nieuwbouwwoning voert verf- en bouwluchten samen met vocht gelukkig snel af. Maar meestal worden er alleen ventilatiekanalen aangelegd in keuken, toiletruimte en badkamer. En dat terwijl de rest van de nieuwbouw zeker voordeel zal hebben van een uitgebreider ventilatiesysteem.

Goede isolatie vraagt om goede ventilatie

Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans erg goed geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat er haast geen verse lucht binnenkomt. Eigenlijk is er in een nieuwbouwwoning 24 uur per dag ventilatie nodig om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen.

Laat extra ventilatie aanleggen

Een gezonde lucht in de douche, kelder, op zolder of in de slaapkamer is heel belangrijk om lekker te kunnen leven in uw eigen huis. Door goed te ventileren is dat zeker mogelijk. Breid daarom het systeem van ventilatie in de nieuwbouw uit door meerdere ventilatiepunten in huis te maken. Bijvoorbeeld door extra punten aan te sluiten op het bestaande ventilatiekanaal of door ventilatieroosters bij de ramen te laten plaatsen. Overleg dit plan bij een huurhuis allereerst met de woningbouwvereniging, zodat u toestemming heeft om de kamers van extra ventilatiepunten te laten voorzien. Heeft u een koopwoning, dan hoeft dit uiteraard niet.

Regels rond ventilatie

Wanneer nieuwbouwhuizen worden gebouwd, dan zijn er regels voor het aansluiten en aanleggen van ventilatie. Volgens het Bouwbesluit van 2006 is het verplicht op een woning op te leveren met een ventilatiesysteem. Een goed systeem zorgt namelijk voor de juiste balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestatie van de woning. Doordat de eisen voor energieprestatie zijn aangescherpt, moeten de ventilatiesystemen hierop worden aangepast. Om te kunnen voldoen aan deze eisen zijn de nieuwe ventilatiesystemen een stuk complexer geworden. Uiteraard wordt er een basissysteem aangelegd in ieder nieuwbouwhuis dat voldoet aan de laatste eisen van het Bouwbesluit. Het is echter mogelijk om in uw nieuwe huis extra ventilatie aan te laten leggen door professionals. Bijvoorbeeld in de slaapkamer of op zolder.