Ventilatie is belangrijk in huis, want zo kan vochtige lucht afgevoerd worden en schone lucht worden ingeademd. Vooral vochtige kamers hebben baat bij een goede ventilatie, zoals de doucheruimte of badkamer. Een douche is vaak een kleine ruimte waar veel condensvorming ontstaat dankzij het warme water. Deze condens blijft bij een slechte ventilatie achter en kan vervolgens in de voegen en muren blijven zitten. Vochtige, warme lucht is een goede voedingsbodem voor schimmels, waardoor plafond, muren en voegen van tegels bijvoorbeeld beschimmeld kunnen raken. Dit is niet goed voor uw gezondheid. Laat daarom goede ventilatie in de douche aanleggen.

Ventileren tegen vocht en schimmels

De belangrijkste reden voor een goede ventilatie in de douche is het voorkomen van vocht en schimmels. Maar ventileren in de doucheruimte is ook belangrijk om de ruimte sneller te drogen. Zo kunt u ook sneller gebruik maken van de spiegel en zal de vloer minder lang nat en dus glad blijven. Een goed ventilatiesysteem kunt u na het douchen een standje hoger zetten, zodat deze krachtiger zal afzuigen. Zodra de ruimte weer droog is, kunt u de ventilatie weer een stukje sluiten, zodat er nog wel geventileerd wordt, maar minder krachtig. Zo geniet u van een vochtvrije doucheruimte.

Onvoldoende ventilatie met raam

Of er nu wel of geen raam aanwezig is in de doucheruimte, maakt eigenlijk voor het belang van ventilatie in de douche geen verschil. Natuurlijk is het lekker om zo nu en dan een raampje open te kunnen, maar dan nog is dat niet voldoende om de ruimte goed te kunnen ventileren. Om de luchtvochtigheidgraad en de warmte snel uit de badkamer of doucheruimte te laten verlaten is mechanische ventilatie dus noodzakelijk. Dat redt u niet met een raam alleen.

Ventilatie altijd aan

Ventilatie in de douche of badkamer staat altijd aan om zo de luchtvochtigheid en kwaliteit van de lucht te kunnen waarborgen. Veel mechanische ventilatie heeft verschillende standen. Bent u niet in de badkamer, dan zet u de ventilatie op de laagste stand. Gaat u douchen of baden, dan gebruikt u de hogere stand of standen (indien dit op het systeem zit) voor het ventileren van de douche.