Met de slimme meter meet u uw energieverbruik. Zo weet u welke apparaten het meeste energie verbruiken en dus misschien aan vervanging toe zijn. Hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn van een slimme meter, leest u hier.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat is de slimme meter?

De slimme meter is een energiemeter die zelf de meterstanden doorgeeft. Hebben de meters in uw meterkast een digitaal schermpje? Dan hebt u al een slimme meter.

Voldoende privacy met een slimme meter?

De slimme meter geeft alleen uw totale energieverbruik door. U hoeft dus niet bang te zijn dat iemand controleert hoe lang u een bepaald apparaat gebruikt. Wettelijk is vastgelegd dat de netbeheerder uw slimme meter alleen in de volgende gevallen mag uitlezen:

  • 1 keer per jaar voor de jaarlijkse energienota
  • Om de twee maanden voor uw verbruik- en kostenoverzicht
  • Als u verhuist, of als u verandert van energieleverancier
  • Als dat echt nodig is voor bijvoorbeeld onderhoud aan het net

Wat betekent energieverbruik meten met de slimme meter?

Met een traditionele meter is het vrij lastig uw energieverbruik te meten. U kunt de meterstanden zelf opnemen en invullen in de VerbruiksManager. Maar dat moet u wel regelmatig doen en lang volhouden. De slimme meter geeft zelf de meterstanden door. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik zonder dat u er iets voor moet doen.

Voordelen van de slimme meter

Energieverbruik meten met de slimme meter heeft een groot aantal voordelen:

  • Doordat de slimme meter regelmatig de tussenstand opneemt, voorspelt u uw jaarverbruik. Zo hebt u beter inzicht in de kosten van uw van uw energieverbruik.
  • Er bestaan apparaatjes waarmee u nog veel vaker kunt zien hoeveel energie u verbruikt. U kunt zelfs het verbruik op een bepaald moment zien. Zo meet u eenvoudig welke apparaten energieverspillers zijn. Meet bijvoorbeeld vijf minuten met en vijf minuten zonder de televisie aan. Zo ziet u hoeveel de televisie verbruikt.
  • U hoeft geen meterstanden meer door te geven. Ook komt niemand meer de meterstanden opnemen.
  • We hoeven uw energieverbruik nooit meer in te schatten. Ook niet als u verhuist of overstapt naar een andere leverancier. U betaalt altijd precies het juiste bedrag.
  • De netbeheerders krijgen beter inzicht in het totale energieverbruik op ieder moment. In de toekomst zijn slimme energienetwerken mogelijk. Die stemmen de vraag en het aanbod beter op elkaar af. Bijvoorbeeld door stroom goedkoper te maken als er even wat meer windenergie is.

Hoe komt u aan een slimme meter?

Tussen 2014 en 2020 krijgt iedereen een slimme meter. Gratis. U hoeft er dus niets voor te doen. Maar het kan nog even duren voordat u aan de beurt bent. Wilt u uw slimme meter nu al hebben? Vraag er dan om bij uw netbeheerder. Die vervangt uw meters dan binnen de drie maanden. Alleen betaalt u daar wel voor. De meeste netbeheerders vragen 70 euro om een slimme meter eerder al gepland te plaatsen.

Kunt u de slimme meter ook weigeren?

Wilt u geen slimme meter? Dan mag u de slimme meter gewoon weigeren. Wilt u wel een slimme meter, maar hebt u liever niet dat de netwerkbeheerder hem automatisch uitleest? Geen probleem. Dan laat u die mogelijkheid uitzetten. U blijft de meterstanden dan jaarlijks zelf doorgeven. U kunt uw keuze altijd later veranderen, alleen moet u daarvoor betalen.