Je hebt een slimme meter in huis. Misschien zat deze al in je woning, of is deze pas geïnstalleerd door de netbeheerder. Hoe dan ook, een slimme meter is erg handig omdat deze op afstand wordt uitgelezen. Je hoeft je meterstanden dus niet meer door te geven. Deze zijn de basis voor het energierapport: een maandelijks overzicht van je energieverbruik.

Toestemming

Zodra je slimme meter wordt geplaatst, geef je toestemming om je meterstanden op afstand (via internet) uit te lezen. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Wil je dit liever niet? Geef dit dan door aan je netbeheerder. Je krijgt dan vanzelf het verzoek om je meterstanden door te geven.

Wist je dat je in onze app ook inzicht op dagbasis kunt krijgen? Hier moet je wel toestemming voor geven. Dat doe je eenvoudig in de app zelf.

Het energierapport 

Iedere maand leest de energiemaatschappij je meterstanden uit en vergelijkt deze met eerdere meterstanden. Het energierapport, dat je maandelijks krijgt, geeft inzicht in je energieverbruik en bijbehorende kosten. Omdat er een vergelijking wordt gemaakt met je historisch verbruik, krijg je een goed idee of je energie hebt verspild of bespaard. Door inzicht te krijgen in je verbruik kun je bewuster met energie om gaan.

Maandelijks overzicht

Het energierapport komt iedere maand, maar de eerste keer kan het iets langer duren. Dit komt doordat de energiemaatschappij eerst gegevens moet verzamelen en verwerken. Na het plaatsen van een slimme meter krijg je het eerste energierapport binnen 2 maanden. Op het overzicht wordt je verbruiksgeschiedenis vergeleken met dezelfde maand vorig jaar en jaar daarvoor. De bijlage bevat je verbruik tot maximaal 36 maanden terug. Er wordt gemeten vanaf het moment dat je klant bent of de dag dat de slimme meter is geplaatst.

Overzicht van de kosten

Het energierapport geeft inzicht in de bijbehorende energiekosten, inclusief belasting en heffingen. Het energierapport is geen factuur: de kosten zijn niet gelijk aan je termijnbedrag. Het energierapport is bedoeld om je inzicht te geven in je werkelijke verbruik. Heb je zonnepanelen? In het energierapport zie je hoeveel stroom je hebt teruggeleverd. De teruglevering is niet meegenomen in je verwachte jaarverbruik en in de berekende kosten.