Een handig energierapport van de slimme meter

U heeft een slimme meter in huis. Misschien zat deze al in de woning, misschien is deze pas geïnstalleerd door de netbeheerder. Hoe u ook aan deze meter bent gekomen, het is een zeer handige tool als het gaat om het uitmeten van uw verbruikskosten. U hoeft nu namelijk geen medewerker van de energiemaatschappij binnen te laten om de meterstanden op te nemen en u hoeft ze ook zelf niet door te geven. Dat gaat allemaal automatisch. Althans, als u dat wilt.

Toestemming

Als u het goed vindt dat de energiemaatschappij geregeld de meterstanden op afstand (dus via het internet) bij u afleest, dan moet u dat aan de netbeheerder doorgeven. Wilt u dit liever niet, om welke reden dan ook, dan geeft u dit ook door. Dan komt er echter wel jaarlijks een meteropnemer langs of dan moet u zelf de meterstand doorgeven. Heeft u toestemming gegeven, dan zit hier nog een groot voordeel aan: u krijgt tweemaandelijks een energierapport toegestuurd.

Het energierapport 

Iedere twee maanden, mits u daar toestemming voor geeft, leest de energiemaatschappij de meterstanden bij u uit en vergelijkt deze met eerdere meterstanden, zodat u inzicht krijgt in uw verbruikte energie en bijhorende kosten. De kosten zijn echter een indicatie van wat u werkelijk gaat betalen, zodra de jaarrekening wordt opgemaakt. Toch krijgt u zo wel een goed idee of u de afgelopen maanden veel energie verspild of juist bespaard heeft. Door inzicht te krijgen in uw verbruik kunt u bewuster met energie om gaan.

Tweemaandelijks overzicht

Het overzicht ontvangt u iedere twee maanden, maar de eerste keer kan het iets langer duren. Dit komt doordat de energiemaatschappij eerst gegevens moet verzamelen en verwerken. Uw eerste energierapport voor de slimme meter kan daarom pas na vijf maanden bij u worden bezorgd. Op het overzicht wordt uw verbruiksgeschiedenis tot vier jaar terug opgenomen. Heeft u nog geen vier jaar een slimme meter in huis, dan wordt er gemeten vanaf het punt dat de meter bij u is geïnstalleerd.

Indicatie van de kosten

Zoals eerder gezegd krijgt u bij het energierapport ook een indicatie van de totale bijhorende energiekosten – inclusief heffingen, belasting en dergelijke. Dit is echt slechts een indicatie. Er kan namelijk nog het een en ander veranderen wat de heffingen en belastingen betreft. Het bedrag op de jaarafrekening kan daardoor verschillen met de gegeven indicaties.