Overstappen energieleverancier: dit is wat u moet weten

U wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Dit roept dan natuurlijk heel wat vragen op. Hoe gaat dit bijvoorbeeld in zijn werk? En hoe snel bent u aangesloten bij de nieuwe energieleverancier? Wij zetten de meest voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden voor u op een rij.

Wat moet ik doen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier?

Wilt u overstappen van energie, dan hoeft u alleen een nieuw energiecontract aangaan bij een nieuwe energieleverancier. Meestal hoeft u zelf het huidige contract niet op te zeggen: de nieuwe energieleverancier doet dit voor u als een extra service. Vervolgens regelen de energiemaatschappijen dat uw gegevens bij de netbeheerder worden aangepast.

Wilt u overstappen van energieleverancier?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Hoe lang duurt overstappen van energie?

Het overstappen naar een andere energieleverancier duurt in de meeste gevallen zo'n vier tot zes weken. Deze periode is gerekend vanaf het moment dat u aangeeft te willen overstappen, tot aan het moment dat u daadwerkelijk van leverancier bent gewisseld en u stroom ontvangt van de nieuwe leverancier. Van de overstap merkt u zelf heel weinig. U blijft namelijk gewoon aangesloten op het gas- en elektriciteitsnet. Tijdens een overstap wordt u dus niet afgesloten.

Verschil in tijdsduur tussen overstappen en verhuizen

Door energieleveranciers wordt een verhuizing anders afgehandeld dan een reguliere overstap van energie. Als u overstapt naar een nieuwe leverancier en niet verhuist, dan wordt uw oude energiecontract namelijk door de nieuwe leverancier opgezegd, waarna u een nieuw energiecontract aangaat met uw nieuwe leverancier. Dit duurt ongeveer vier tot zes weken.

Als u gaat verhuizen, heeft u een aantal opties. Ofwel meldt u zich aan bij een nieuwe leverancier en zegt u uw oude energiecontract op. Houd er wel rekening mee dat u een lopend contract van bepaalde duur eerst volledig moet uitdienen. Het is dus mogelijk dat u nog een aantal maanden bij de oude leverancier moet blijven.
Een andere optie is dat u blijft bij dezelfde leverancier en daar gewoon uw verhuizing doorgeeft. In dit geval krijgt u dan tijdelijk op twee adressen stroom geleverd. De energielevering van het oude adres stopt dan op het moment van de sleuteloverdracht. Van energie overstappen wegens verhuizing kan al in slechts vijf tot zeven werkdagen helemaal afgerond zijn.

Kost overstappen van energie geld?

Overstappen van energie is altijd gratis. U hoeft geen administratiekosten te betalen: deze kosten worden door de energieleveranciers onderling geregeld. Als service aan u wordt dit niet doorberekend in de energienota. Overstappen naar een andere energieleverancier kan u al gauw honderden euro’s schelen. Vooral de eerste keer overstappen levert een mooi voordeel op op de energierekening, omdat u doorgaans profiteert van een welkomstkorting en lagere energietarieven. In sommige gevallen moet u echter wel een borg of overstapboete betalen.

Overstappen zonder boete

Als u het contract met uw vorige leverancier voortijdig heeft opgezegd, dan kan er een zogenaamde opzegvergoeding of overstapboete in rekening worden gebracht. Dat is een geldbedrag dat u aan de oude leverancier betaalt als vergoeding, omdat u eerder weggaat dan verwacht. Deze vergoeding kan oplopen tot € 250,- en is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Als u bij de overstap gebruikmaakt van bijvoorbeeld een welkomstpremie of -bonus, dan kan het zich vaak lonen om toch alvast over te stappen. Soms betaalt de nieuwe leverancier de opzegvergoeding, omdat ze blij zijn met u als nieuwe klant.

Energie zonder borg

In sommige gevallen moet u bij het overstappen van energie een waarborgsom betalen aan uw nieuwe energieleverancier. Dit kan het geval zijn als het vermoeden bestaat dat er schulden zijn, omdat u afgesloten bent bij uw vorige energieleverancier of omdat er andere redenen zijn waarom u niet aan uw betalingsverplichtingen kan doen. 

Wanneer mag ik overstappen?

In principe bent u vrij om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer het u uitkomt. Het is echter verstandig om over te stappen wanneer uw contract bijna afloopt. Meestal heeft u een maand opzegtermijn waarin u kosteloos kunt overstappen. Als service werken de meeste energieleverancier met een 'switchvenster'. Bij ons is dit bijvoorbeeld 6 maanden. Stapt u over naar ons, dan houden wij rekening met de einddatum van uw oude contract voordat de nieuwe bij ons ingaat. U kunt dus gerust 6 maanden van te voren overstappen. U kunt dit altijd bij uw huidige energiemaatschappij navragen. Stapt u over buiten de voorgeschreven opzegtermijn, dan riskeert u een opzegboete.

Heb ik bedenktijd?

Ja, u heeft altijd de wettelijke 14 kalenderdagen (dus inclusief weekenden en feestdagen) de tijd om na te denken of u wel wilt overstappen van energieleverancier. Ook na de wettelijke bedenktijd kan het contract nog steeds verbroken worden, alleen heeft dat mogelijk wel financiële gevolgen. Houd altijd rekening met 30 dagen opzegtermijn voor contracten met een onbepaalde looptijd en als u een contract met een bepaalde looptijd heeft (bijvoorbeeld drie jaar) en dit voortijdig wilt stoppen, dan betaalt u mogelijk een opzegvergoeding. Er bestaan bij ons ook contractvormen waarbij u elke maand op kunt zeggen. U bent dan vrij om te gaan en betaalt geen overstapboetes.

Heeft de energiemaatschappij mijn meterstanden nodig?

Om de eindafrekening op te maken, heeft uw huidige energiemaatschappij inderdaad de meterstanden nodig. Deze hoeft u niet zelf door te geven, dit doet de nieuwe energieleverancier voor u. U geeft namelijk de huidige meterstanden door als startpunt voor de nieuwe energieleverancier. Zij regelen de rest. U krijgt dan van uw oude energiemaatschappij een eindafrekening toegestuurd. Kreeg u nog geld terug van de maatschappij, dan wordt dit op de eindafrekening vermeld en naar u overgemaakt. Moet u nog betalen, dan vindt u dat uiteraard ook op de eindafrekening terug.

Moet er bij overstappen van energie nog iets in mijn woning gebeuren?

Energie wordt via een landelijk netwerk geleverd. Dat betekent dat de energiemaatschappijen allemaal hetzelfde netwerk gebruiken om stroom en gas bij u thuis te leveren. Hiervoor gebruiken zij dezelfde meters en leidingen. Er hoeft dus niets bij u thuis veranderd te worden.

Kan ik ook overstappen met mijn stadsverwarming?

Neen, u kunt niet overstappen van energie als u bent aangesloten op stadsverwarming. U kunt uiteraard een andere energieleverancier ((kook)gas en stroom) kiezen dan degene waar u uw stadsverwarming afneemt. Maar u kunt (nog) niet overstappen naar een andere energiemaatschappij voor verwarming. Dit komt doordat warmte lokaal of regionaal geregeld is en niet landelijk.

Overstappen naar Essent

Wilt u overstappen naar Essent? Dat kan! Vul de postcodecheck in en bekijk snel welk energiecontract het beste bij u past. Klant worden van Essent is heel simpel: dankzij onze overstapservice hoeft u zich nergens zorgen om te maken.