Feiten en fabels over overstappen energie

Wanneer u wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij, dan heeft dit verschillende redenen. Misschien bent u niet tevreden over uw huidige energiemaatschappij of gaat u verhuizen en is overstappen gemakkelijker. Of stapt u over op een ander energiepakket, zoals groene stroom. Wat uw redenen ook mogen zijn, overstappen van energiemaatschappij of energiecontract is heel gemakkelijk. En nee, er komen geen boetes of extra kosten bij kijken. We zetten de fabels en feiten voor u op een rij.

Fabel: Overstappen is moeilijk

Dit is niet waar. Overstappen naar een andere energiemaatschappij of ander energiecontract regelt u vaak in een paar muisklikken zelf, op de computer of via een telefoontje met de energiemaatschappij. Natuurlijk kan het wel tijd kosten voordat u de overstap maakt. Het is zeker aan te raden om de tarieven van verschillende maatschappijen naast elkaar te leggen en u te verdiepen in alle mogelijkheden, zoals groene stroom of grijze stroom en de lengte van het nieuwe contract.

Wilt u overstappen van energieleverancier?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Feit: Een 1-jarig actiecontract bespaart geld

De eerste keer overstappen naar een andere maatschappij levert vaak veel geld op. Dat komt omdat u als nieuwe klant van extra voordeel profiteert, zoals een extra laag tarief. Stapt u na een jaar weer over, dan kunt u als nieuwe klant bij een andere maatschappij wederom een korting bedingen voor een 1-jarig actiecontract. Let op: ook langetermijncontracten leveren soms besparingen op het energietarief op, waarbij vaste klanten voor hun trouw beloond worden.

Fabel: Overstappen geeft het risico op afsluiting van energie

Dit is niet waar. U hoeft alleen de meterstanden door te geven. Soms komt hier een meteropnemer voor langs, maar meestal belt u deze gewoon door. Als u een slimme meter heeft, worden de meterstanden automatisch doorgestuurd. Bovendien komt het overstappen van de ene naar de andere maatschappij voor rekening van de administratieafdeling van het energiebedrijf. Uw woning blijft gewoon voorzien van stroom; slechts de rekening komt van een andere energiemaatschappij.

Feit: Er kan wel eens iets fout gaan

Het overzetten van uw gegevens naar een andere leverancier wordt in de computer gedaan. Bij de netbeheerder wordt aangegeven dat u per ingang van een bepaalde datum energie gaat afnemen van een energiemaatschappij, en dat uw contract per ingang van diezelfde datum wordt stopgezet bij uw vorige energieleverancier. Waar mensen werken, kunnen fouten worden gemaakt. Uiteraard zal u niet worden afgesloten en worden eventuele dubbele rekeningen snel in orde gemaakt. U heeft immers de contracten thuisliggen waarmee u de juiste overstapdatum kunt aantonen.

Fabel: U moet altijd een opzegboete betalen

Dit is niet waar. In veel gevallen zijn er geen kosten aan het opzeggen van uw contract verbonden. U beschikt altijd over een opzegtermijn voor het verlopen van uw energiecontract. Meestal zijn dit zo’n 6 tot 8 weken voor het contract vernieuwd zou worden. In deze periode betaalt u geen overstapboete. Lees hier uw energiecontract goed op na of bel met de klantenservice. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Feit: U betaalt uw welkomstgadget

Veel maatschappijen bieden gadgets aan als u bij hen een contract afsluit. Let hierbij op het addertje onder het gras: vaak betaalt u namelijk zelf het welkomstgadget in het nieuwe energietarief.

Fabel: Ik kan niet overstappen op groene stroom zonder nieuwe meters

Dit is niet waar. U had altijd grijze of gewone stroom en nu wilt u overstappen op groene stroom. Dat is slechts een administratieve handeling, net als overstappen naar een andere energieleverancier. U heeft geen andere leidingen of meters nodig, u krijgt alleen een nieuw contract. De rest wordt allemaal geregeld door uw huidige of nieuwe energiemaatschappij.

Feiten over overstappen op een rij

  • U wordt niet afgesloten en opnieuw aangesloten wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier.
  • Overstappen is een administratieve handeling. U krijgt geen nieuwe meters, en stroom of gas hoeft niet opnieuw te worden aangesloten.
  • Overstappen van grijze naar groene stroom bij uw huidige energiemaatschappij is slechts een kwestie van een nieuw contract aangaan. De maatschappij regelt het verder zelf.
  • Overstappen is makkelijk en levert altijd geld op, vooral 1-jarige actiecontracten bieden veel kortingen.