U bent overgestapt naar een nieuwe energieleverancier en nu verwacht u ieder moment een nota. Maar wat moet u doen wanneer u geen voorschotnota ontvangt? Is alles dan wel goed gegaan? Wij geven u antwoord op deze en andere vragen omtrent de voorschotnota.

Wat is een voorschotnota?

De voorschotnota is de energierekening die u maandelijks betaalt. Het is een voorschot op de jaarrekening. De energiemaatschappijen vragen iedere maand een voorschot te betalen voor de energie die u zult verbruiken. Aan het eind van het jaar krijgt u een jaarrekening, waarin de exacte berekening wordt gemaakt van uw energieverbruik en het daarbij verschuldigde bedrag. Hierbij worden de voorschotten afgetrokken die u iedere maand al betaald heeft. Soms blijft er nog geld open staan, wat u dan nog moet voldoen. Vaak wordt dit verrekend met het nieuwe maandelijkse termijnbedrag. Heeft u bij de voorschotten te veel betaald, dan krijgt u dit terug. Ook dit kan worden verrekend met het nieuwe maandelijkse termijnbedrag. U betaalt uw energieverbruik dus eigenlijk vooraf – als een voorschot.

Denkt u aan overstappen?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Ik heb na het overstappen geen voorschotnota ontvangen. Wat moet ik doen?

U moet van uw nieuwe energieleverancier altijd een voorschotnota ontvangen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met uw nieuwe energieleverancier. Het kan zijn dat er iets mis is gegaan in de administratie of bij de post waardoor u uw voorschotnota niet heeft ontvangen.

Hoe zorg ik dat ik geen betalingsachterstand oploop doordat ik de voorschotnota nog niet heb ontvangen?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract heeft u – als het goed is – een bedrag afgesproken of doorgekregen dat u maandelijks moet gaan betalen. Het kan ook zijn dat u een jaarbedrag heeft doorgekregen. Deel dit bedrag dan door 12 termijnen, zodat u ongeveer weet wat het maandbedrag van de voorschotnota gaat zijn. Zet voor de zekerheid dit geld apart – bijvoorbeeld op een spaarrekening – zodat u zeker weet dat u eventuele achterstallige betalingen gewoon kunt voldoen.

Ik heb geen geld opzij gezet en nu moet ik het verschuldigde bedrag met de jaarrekening betalen. Wat moet ik doen?

Of u nu wel of geen geld opzij heeft gezet, de energieleverancier moet zich aan de algemene leveringsvoorwaarden houden. Wat houdt dat in? De energieleverancier is verplicht om u de mogelijkheid te bieden om uw jaarrekening in maandelijkse voorschottermijnen te betalen. Is dit niet gebeurd en heeft u ondanks ondernomen stappen geen voorschotnota’s ontvangen, dan dient u eerst een bezwaarschrift in bij uw energieleverancier. In dit bezwaarschrift vertelt u dat u een betalingsregeling wenst en wat de reden daarvoor is. Zo hoeft u niet ineens een groot geldbedrag te betalen.