Als u overstapt van energieleverancier, moet uw energie dan worden afgesloten en daarna weer worden aangesloten? Het is iets wat veel mensen zich afvragen. Gelukkig werkt het overstappen naar een andere energieleverancier erg gemakkelijk. Het overstappen is namelijk vooral een volledig administratieve handeling waar u zelf bijna niets voor hoeft te doen. De levering van gas en elektriciteit gaan gewoon door en er zal geen seconde zijn waarop u zonder energie zit. Bovendien bieden we een overstapservice aan, zodat het werk u uit handen wordt genomen.

Waarom afsluiten en aansluiten bij energieleverancier niet nodig is

Om over te stappen is het alleen maar nodig om u als klant aan te melden bij de energieleverancier van uw voorkeur. De nieuwe energieleverancier regelt zelfs het opzeggen bij uw vorige leverancier. Onderling regelen zij uw overstap via de netbeheerder. Dat is een ander bedrijf dat de aansluitingen in delen van Nederland beheert en zorgt voor het onderhoud ervan. Zij hebben voor elk huis een code en houden bij wie op welk adres een aansluiting heeft. Alles gaat administratief, terwijl uw gas- en elektriciteitslevering gewoon doorgaat. Aan uw aansluiting en uw leidingen hoeft helemaal niets te gebeuren en u zult dus zeker niet afgesloten worden, om daarna weer aangesloten te worden. Alles gaat vanzelf en het enige verschil is dat uw rekening na de overstap van een andere energieleverancier zal komen.

Benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod?

Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Alleen meterstanden doorgeven

Energie overstappen is snel geregeld en gaat vrijwel automatisch. Wel kan er gevraagd worden naar uw meterstanden op het moment van de daadwerkelijke overstap. Het doorgeven hiervan is het enige dat u zelf moet doen voor een soepele overstap. De nieuwe energieleverancier geeft de meterstanden vervolgens door aan uw vorige leverancier, zodat deze de eindafrekening kan opmaken. Als u de meterstanden niet doorgeeft, dan kunnen de meterstanden gewoon worden geschat. Dat kan eventueel tot gevolg hebben dat u een ander maandbedrag krijgt dan u gewend was, of een eindafrekening die niet helemaal juist is.

Wanneer wordt dan wel afgesloten van energie?

Afsluiten van energie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gedaan, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn betalingsverplichtingen niet nakomt of fraude pleegt. Voor het afsluiten van energie moet een monteur van de netbeheerder ter plaatse komen en het weer aansluiten is een handmatige handeling. Het zou veel te duur en ontzettend veel werk zijn als dit ook nodig zou zijn voor het overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Daarom is het systeem zo ingericht, dat dit eenvoudig kan via de administratie van de energieleveranciers. Zij handelen uw overstap samen af en staan in contact met elkaar, zodat voor u alles bijna automatisch zal gaan.