De gasrekening is onderdeel van de totale energierekening, waarop u ook de kosten voor elektriciteit, belastingen en andere heffingen terugvindt. De gasrekening is voor de meeste huishoudens de grootste kostenpost, waardoor het goed is om te weten hoe deze is opgebouwd en hoe u de gasrekening verlaagt. Als de gasrekening volgens u te hoog is, dan tonen we de stappen om deze te controleren en waarnaar u eventueel bij uw energieleverancier informeert.

Waaruit bestaat de gasrekening?

De gasrekening bestaat uit meerdere onderdelen. Uiteraard zitten de kosten voor het daadwerkelijk verbruik van gas daarin, maar ook bijkomende kosten zoals netbeheerkosten, belastingen en vaste leveringskosten. De hoogte van de gasrekening wordt vooral bepaald door uw eigen stookgedrag, de woonoppervlakte en het soort woning dat u heeft. Ook de actuele gasprijs is van invloed op uw gasrekening, hoewel deze vaak een aantal jaren vast staat, afhankelijk van uw energiecontract. De meeste invloed op de gasrekening heeft u zelf, door uw stookgedrag en de mate van isolatie. Onderdeel van de gasrekening zijn:

Hoge gasrekening ontvangen, en nu?

Verlaag uw gasrekening

Is de gasrekening volgens u wel erg hoog? Controleer dan eerst de meterstanden en vergelijk deze met de cijfers op uw gasrekening. Als daar grote verschillen tussen zitten, kan het zijn dat er een fout gemaakt is bij het opnemen of doorgeven van de meterstanden, waardoor u mogelijk onterecht een hoge gasrekening heeft ontvangen. Als de meterstanden goed zijn, maar u wel (veel) meer gas heeft verbruikt, dan heeft uw gasmeter misschien een afwijking of een defect. Hiervoor neemt u contact op met uw energieleverancier, die via de netbeheerder een expert naar uw meter kan laten kijken. Vooral de ouderwetse gasmeters kunnen een afwijking vertonen; bij moderne slimme meters komen meetproblemen nauwelijks voor. Een andere oorzaak voor een hoge gasrekening is een wijziging in de tarieven van vastrecht, energiebelasting of de gasprijs. Het is belangrijk om deze zaken als oorzaak van uw te hoge gasrekening uit te sluiten, voordat u bezwaar maakt.

Besparen door over te stappen

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Gemiddeld gasverbruik in Nederland

Gemiddeld gasverbruik in Nederland

Om te kunnen beoordelen of uw gasrekening ten opzichte van een normaal verbruik in Nederland hoog of laag is, vergelijkt u uw verbruik met het gemiddelde gasverbruik. Voor verschillende woningtypen zijn dat:

  • 1.000 m³ (flat of appartement)
  • 1.400 m³ (rijtjeshuis)
  • 1.600 m³ (hoekwoning)
  • 2.000 m³ (twee-onder-een-kapwoning)
  • 2.650 m³ (vrijstaande woning)

De hoogte van de gasrekening is daarnaast ook deels afhankelijk van het aantal personen in huis, de mate van isolatie en of in individuele ruimtes in de winter ook gestookt wordt.

Besparen op de gasrekening

Hoewel u op een aantal factoren weinig invloed heeft, is het mogelijk om de gasrekening te verlagen. Let bijvoorbeeld goed op bij de keuze voor uw energieleverancier. De prijzen voor gas kunnen onderling aanzienlijk verschillen. Daarnaast heeft u meestal de keuze uit een vaste of een variabele prijs. Zet u de prijs een aantal jaren vast? Dan blijft uw prijs laag, terwijl de werkelijke gasprijs al hoger kan zijn geworden. Overstappen van energieleverancier is ook altijd een aantrekkelijke optie.

Een andere mogelijkheid is het besparen op gas door woningverbeteringen aan te brengen, waarvan spouwmuurisolatie en dakisolatie de meest effectieve manieren zijn. Ook kleine handelingen, zoals het dichtdoen van gordijnen, korter douchen, het plaatsen van tochtstrips en deurdrangers dragen bij aan een lagere gasrekening. Bent u gewend om het in uw woning altijd 21,5 graden Celsius te hebben? Zet uw thermostaat dan eens één of meerdere graden lager. U ziet dat direct terug in een lager gasverbruik. Ook de verwarming een uur voordat u gaat slapen al lager of helemaal uitzetten is effectief. Het helpt vaak ook als u weet wat u verbruikt. Een slimme meter kan u daarbij helpen. Bekijk meer tips en vraag eventueel een vrijblijvend isolatieadvies aan.