Bij de keuze voor de ene of de andere energieleverancier kijken veel mensen vooral naar de prijs. Daarom hanteren wij scherpe energietarieven. Welke factoren bepalen eigenlijk de stroomprijzen? Wie bepaalt de winstmarge? Welke belastingen zitten verwerkt in de stroomprijzen? In het onderstaande vertellen wij u hoe onze stroomprijzen zijn opgebouwd.

Besparen op uw energiekosten

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck


Welke factoren bepalen de stroomprijzen?

De stroomprijzen worden bepaald door de volgende factoren:

  • De inkoopprijs
  • Onze winstmarge
  • Overheidsheffingen

Welke invloed heeft de inkoopprijs op de stroomprijzen?

De inkoopprijs verandert iedere dag. We rekenen met de gemiddelde prijs over een langere periode. Zo houden we de schommelingen in de stroomprijzen voor u beperkt. Dat de inkoopprijs elke dag anders is, komt onder meer door:

  • Variaties in vraag en aanbod. Wat dat betreft is de energiemarkt hetzelfde als iedere andere markt.
  • Het weer. Zo daalt de prijs als het waait, omdat er dan meer windenergie is. Windenergie is relatief goedkoop.
  • Economische ontwikkelingen: als het goed gaat met de economie, stijgt de vraag naar energie en stijgen de energieprijzen mee.
  • Wisselkoersen. De energiemarkt is een wereldwijde aangelegenheid.
  • Politieke onrust. Hierdoor komt soms bijvoorbeeld het transport of de productie van kolen in de knel.

Wie bepaalt de winstmarge op de stroomprijzen?

Wij mogen zelf onze winstmarge op de stroomprijzen bepalen. Dat lijkt een enorme vrijheid, maar met een te hoge marge prijzen we ons snel uit de markt. Wij houden onze winstmarge laag genoeg om u een scherp tarief aan te kunnen bieden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert bovendien of de tarieven voor particulieren niet te hoog zijn.

Welke belastingen zitten verwerkt in de stroomprijzen?

De uiteindelijke stroomprijzen bestaan voor bijna 70% uit belastingen. Energieleveranciers hebben hier geen invloed op. Via uw energierekening betaalt u onder meer: