Heeft u een cv-ketel, dan heeft u ook aardgas nodig voor warm water en om uw woning te verwarmen. Afhankelijk van de regio waarin u woont, is het mogelijk dat u een regiotoeslag gas moet betalen over de afgenomen hoeveelheid kubieke meter gas. Maar waarom is dat eigenlijk?

Gaswinning buiten uw regio

Om dit goed te kunnen uitleggen, moet u eerst weten waar het gas dat u afneemt van de energieleverancier vandaan komt. Wordt dit bijvoorbeeld gewonnen in Groningen en woont u in Zeeland, dan moet het gas een heel eind getransporteerd worden om bij u aan te komen. Het transporteren van gas is een specialistische klus. Ook moeten de gasleidingen voor het transport goed onderhouden worden.

Regiotoeslag gas

In het voorbeeld woont u dus buiten de regio van de gaswinning. Om het gastransport in goede banen te kunnen blijven leiden, betaalt u een toeslag op de gasprijs. Hiervoor geldt: hoe verder u van het punt van gaswinning afwoont, hoe hoger de regiotoeslag op het gas zal zijn. De energieleveranciers hebben Nederland in 10 gasregio’s opgedeeld. Deze zijn niet altijd trouw aan de provinciegrenzen en iedere regio heeft een andere regiotoeslag.

Gasprofiel 1 of 2

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Heeft u een gasverbruik kleiner dan 5.000 m3 per jaar en een gasmeter kleiner dan G6? Dan bent u een kleinverbruiker en valt u binnen Gasprofiel 1 (G1). Verbruikt u meer dan 5.000 m3 gas per jaar en heeft u een gasmeter groter dan G6, dan bent u automatisch een grootverbruiker en valt u in Gasprofiel 2 (G2). Dit staat vaak op de gasrekening aangegeven, maar u kunt dit ook opvragen bij uw energiemaatschappij. Over het algemeen geldt dat grootverbruikers een lagere regiotoeslag gas betalen dan kleinverbruikers.