Maar hoeveel zijn ze gewijzigd? En wat zijn overheidsheffingen eigenlijk?

Wat zijn de wijzigingen in de overheidsheffingen op energie?

De overheid heeft de belastingen op stroom en gas en past de korting op de energierekening aangepast. De belasting op stroom is lager en de belasting op gas hoger geworden, omdat de overheid het gebruik van gas wil remmen. De meeste huishoudens met een gecombineerd stroom & gas contract profiteren van deze wijzigingen en zien de overheidsheffingen op energie in 2020 dalen, afhankelijk van het verbruik en van de afgenomen producten (stroom & gas, of alleen een van beiden). Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3.000 kWh stroom en 1.400 m3 gas bedraagt de verlaging € 78 inclusief btw op jaarbasis.

  1. Energiebelasting 
    De overheid wil het gebruik van aardgas beperken. Er  heeft daarom een verschuiving plaatsgevonden binnen de energiebelasting. Dit betekent dat de energiebelasting op stroom is gedaald met € 0,0011 per kWh, terwijl de belasting op gas met € 0,0483 per m3 is gestegen.

  2. Opslag duurzame energie- en klimaattransitie
    De opslag duurzame energie, vanaf 1 januari 2020 opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ook wel ODE genoemd), is de belasting die wordt gebruikt door de overheid voor duurzame energieprojecten. De ODE op stroom is gestegen met € 0,0102 per kWh en op gas met € 0,0304 per m3.

  3. Vermindering energiebelasting
    Iedereen in Nederland krijgt van de overheid korting op energie, omdat het een eerste levensbehoefte is. Per 1 januari 2020  is de vermindering energiebelasting (korting) verhoogd met € 215,55 per jaar. De vermindering energiebelasting bedraagt nu € 527,17 inclusief btw per jaar.

Geld overheidsheffingen gaat direct naar de overheid

Blijf je in 2020 net zoveel energie verbruiken als in 2019? Dan ga je in de meeste gevallen minder betalen. Energiemaatschappijen hebben geen invloed op deze wijzigingen van de overheid. Ook Essent niet. Het geld van de overheidsheffingen dat je aan ons betaalt, geven wij direct door aan de overheid. Als je minder energie gaat verbruiken, betaal je natuurlijk ook minder belasting. Bekijk onze bespaartips.