Er bestaan veel verschillende onderdelen en marktafhankelijke factoren waardoor de uiteindelijke gasprijs tot stand komt, zoals het leveringstarief, netbeheerkosten, overheidsheffing en btw. Uw energieleverancier heeft een beperkte invloed op de kosten van gas per m3. De gasprijs is vooral sterk afhankelijk van de hoogte van de belastingen en de olieprijs. De gasprijs is namelijk direct gekoppeld aan de prijs van olie.

Besparen op uw energiekosten?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Onderdelen van de gasprijs

Als u op uw energierekening kijkt, dan ziet u dat de gasprijs bestaat uit een aantal onderdelen:

Specificatie van de gasprijs

De gasprijs bestaat uit een combinatie van het leveringstarief, de netbeheerkosten en een regiotoeslag. De hoogte van de regiotoeslag is afhankelijk van de afstand van uw woning tot Groningen (waar het Nederlandse aardgas vooral vandaan komt). De netbeheerkosten zijn voor het onderhoud en de instandhouding van het gasnetwerk, de gasaansluitingen en de gasmeters.

Ook de overheid bepaalt een aanzienlijk deel van de gasprijs, via overheidsheffingen en btw. Het doel hiervan is om u te stimuleren om minder gas te verbruiken en hier zuinig mee om te gaan. De hoogte van de overheidsheffingen en btw wordt door de overheid vastgesteld en geheven via uw energieleverancier. Zij dragen de opbrengsten vervolgens weer af aan de overheid.

Wijziging gasprijs gebeurt twee keer per jaar

Er zijn doorgaans twee momenten in het jaar waarop energieleveranciers een nieuwe elektriciteits- en gasprijs bekendmaken. Als u een variabel energiecontract heeft, dan profiteert u direct van een eventuele prijsdaling, maar loopt u uiteraard ook het risico op een prijsstijging. Als uw energiecontract voor een bepaalde periode vaststaat (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar), dan merkt u niet direct dat de gasprijzen stijgen of dalen. De energieprijzen wijzigen twee keer per jaar, zodat de prijzen de olieprijs kunnen volgen.

Gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs

De energieprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijs, omdat olie en gas vaak tegelijkertijd worden gevonden. Naast een oliebron wordt ook vaak een gasbel ontdekt en andersom. Er is zelfs wettelijk vastgelegd dat deze prijzen aan elkaar gekoppeld zijn. De prijs van olie wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid olie die wereldwijd nog voorradig is en de verwachte vraag naar olie in de toekomst. Politieke onrust in de olieproducerende landen heeft eveneens een invloed op de olieprijs. Als de olieproductie door politieke spanningen of minder opbrengst uit een bepaalde bron daalt, dan stijgt de olieprijs. Ook de gasprijs in Nederland zal dan na verloop van tijd meestijgen.

Overstappen van energieleverancier voor lagere gasprijs

Is de gasprijs gedaald en wilt u direct profiteren van de lagere gasprijs? Dan is het vaak mogelijk om over te stappen van energieleverancier, afhankelijk van de opzegtermijn en eventueel looptijd van uw huidige energiecontract. Verwacht u juist een stijging van de gasprijs? Dan is het een goed idee om een nieuw contract voor langere tijd vast te zetten. Als de energieprijs stijgt, heeft u hier dan geen last van. Overstappen van energieleverancier voor een lagere gasprijs kan lonend zijn. Bekijk de mogelijkheden en maak gebruik van de handige overstapservice.