Wat zijn de normaaluren? Wat is het verschil tussen normaaltarief en daltarief? Wat is voordeliger: enkel- of dubbeltarief? Wij vertellen u hier graag over.

Wat zijn de normaaluren?

Hebt u voor stroom een dubbele meter? Dan hebt u te maken met daluren (laaguren) en normaaluren. Daluren zijn de uren waarin we met zijn allen weinig stroom verbruiken. De stroom is dan relatief goedkoop. Normaaluren zijn de uren waarop het totale stroomverbruik in ons land relatief hoog is. De stroom is dan ook iets duurder. In de meeste provincies zijn de normaaluren op werkdagen van 7 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds. U doet er verstandig aan om stroomverbruik in de normaaluren zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik de wasmachine bijvoorbeeld alleen in het weekend. Daarmee bespaart u op de stroomkosten.

Wat is het verschil tussen het normaaltarief en het daltarief?

Het normaaltarief is ruim 2 cent per kWh hoger dan het daltarief. Dat lijkt niet veel, maar het kan behoorlijk oplopen. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ruim 3.000 kWh aan stroom. Als u daarvan 40% verbruikt in de daluren scheelt dat ruim 24 euro.

Wat is voordeliger: enkel- of dubbeltarief?

Verbruikt u relatief veel stroom in de daluren? Dan is het dubbeltarief het voordeligst. Verbruikt u vooral veel stroom in de normaaluren, dan bent u voordeliger uit met enkeltarief. Het enkeltarief is namelijk lager dan het normaaltarief. In de meeste provincies bent u met dubbeltarief het voordeligst uit wanneer u meer dan 40% van uw stroom verbruikt in de daluren.

Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Is het mogelijk om over te stappen van enkel- op dubbeltarief?

Hebt u enkeltarief maar wilt u graag dubbeltarief? Of wilt u juist overstappen van dubbel- op enkeltarief? Dat kan altijd. U moet dan uw netbeheerder vragen om de meter(s) te vervangen. Overweeg in dat geval om meteen een slimme meter te laten plaatsen. Een slimme meter helpt u inzicht te krijgen in uw energieverbruik en de kosten daarvan.