In een zachte winter hebt u minder stookkosten. Hoeveel scheelt het precies? Hoe houdt u zelf de stookkosten laag? Hieronder zetten wij het voor u op een rij.

Hoeveel stookkosten hebt u in een gemiddelde winter?

Hoeveel gas u normaal gesproken gebruikt om uw huis te verwarmen, hangt af van veel factoren. Zo is een moderne nieuwbouwwoning veel energiezuiniger dan een monumentaal pand. Om toch een idee te geven: een gemiddeld huishouden besteedt ongeveer 1.000 euro per jaar aan aardgas. Hiervan gaat zo'n 60 procent, dus 600 euro, op aan gasverbruik in de winter. Omdat de verwarming van uw huis zoveel bijdraagt aan de hoogte van uw energierekening merkt u het verschil tussen een zachte en een strenge winter duidelijk in uw portemonnee.

Hoeveel bespaart u aan stookkosten in een zachte winter?

De winter van 2015-2016 was opvallend zacht. Zachte winters zijn jammer voor wie hoopt op een Elfstedentocht. Aan de andere kant bespaart u wel flink op de stookkosten, tot wel 25 procent. Dus als u in een gemiddelde winter 600 euro uitgeeft aan stookkosten, bespaart u in een zachte winter 150 euro. Daar kunt u een mooi paar noren van kopen.

Wat kunt u zelf doen om de stookkosten te beperken?

Door de opwarming van de aarde krijgen we steeds vaker te maken met zachte winters. Dat lijkt heel aangenaam, maar die opwarming betekent in feite dat er meer energie in de lucht zit. Die extra energie maakt het klimaat grilliger. We krijgen dus ook steeds vaker te maken met juist heel strenge winters. Wilt u het binnen behaaglijk houden terwijl buiten een Elfstedentocht wordt verreden? Dat hoeft niet te veel te kosten wanneer u de volgende maatregelen neemt:

  • Isoleer de vloer, het dak en de spouwmuren van uw huis.
  • Vervang uw ramen door dubbel glas.
  • Vervang uw oude cv-ketel door een energiezuiniger, moderner exemplaar.
  • Breng radiatorfolie aan.
  • Zet de thermostaat overdag op 19 graden. Dat is warm genoeg.
  • Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen op 15 graden. Het duurt wel even voordat de temperatuur in huis merkbaar begint te dalen.