In 2019 gaan de overheidsheffingen omhoog

In de media hoor je berichten dat de overheidsheffingen omhooggaan. Maar hoeveel gaan ze nou omhoog? En wat zijn overheidsheffingen eigenlijk?

Welke overheidsheffingen op energie gaan omhoog?

In 2019 gaan we meer betalen voor de overheidsheffingen op energie. In totaal betaalt een gemiddeld huishouden daardoor 150 euro meer voor energie.

  1. Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie Geld dat de overheid gebruikt voor duurzame energieprojecten. Dit bedrag gaat ongeveer omhoog met 70 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.
  2. Energiebelasting De belasting op gas gaat omhoog en voor stroom iets omlaag. Daardoor is een gemiddeld huishouden het volgend jaar 20 euro meer kwijt dan dit jaar.
  3. Heffingskorting Alle Nederlanders krijgen van de overheid korting op energie. Dit krijgen we omdat gas en elektriciteit nodig zijn om te leven, oftewel een eerste levensbehoefte. Vanaf januari krijgen we minder korting, namelijk 310,97 euro in plaats van 373,33 euro. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor ongeveer 60 euro per jaar extra.

Geld overheidsheffingen gaat direct naar de overheid

Blijf je in 2019 net zoveel energie verbruiken als in 2018? Dan ga je meer betalen. Bij welke energiemaatschappij je ook zit of welk contract je ook hebt. Door de belastingverhogingen krijgen alle Nederlanders in 2019 een hogere energierekening. Energiemaatschappijen hebben geen invloed op deze verhogingen van de overheid. Ook Essent niet. Het geld van de overheidsheffingen dat je aan ons betaalt, geven wij direct door aan de overheid. Als je minder energie gaat verbruiken, betaal je natuurlijk wel minder belasting. Bekijk onze bespaartips.