Wat betaalt een gemiddeld huishouden in 2020 aan energie?

Meeste klanten zien energierekening in 2020 dalen

Per 1 juli 2020 verlaagt Essent de variabele tarieven voor elektriciteit en gas. De variabele tarieven bleven in januari gelijk aan de tarieven van 2019. Maar toch daalde in januari 2020 de energierekening bij het merendeel van de huishoudelijke klanten van Essent. De overheid veranderde namelijk de belastingen op stroom en gas en verhoogde de korting op de energierekening, de vermindering energiebelasting. De meeste huishoudens met een gecombineerd stroom & gas contract profiteren van deze wijzigingen en zien de energierekening in 2020, ondanks de geringe verhoging van de netbeheerkosten en afhankelijk van het verbruik, dalen.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.000 kWh stroom en 1.400 m3 gas.

Energietarieven

De overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan eigenlijk uit drie delen en zijn een groot deel van je energierekening: Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie -en Klimaattransitie en de Vermindering energiebelasting (vroeger noemden we dit: de heffingskorting energiebelasting).


Energiebelasting

Per 1 januari 2020 stijgt de belasting op gas, voor stroom ga je als huishouden iets minder belasting betalen. De overheid doet dit om verlaging van het gasverbruik te stimuleren. Voor stroom en gas samen betekent dit voor een gemiddeld huishouden een stijging van € 64,- per jaar op je energierekening. Per 1 juli 2019 veranderde er helemaal niets.

Opslag Duurzame Energie -en Klimaattransitie

De Opslag Duurzame Energie -en Klimaattransitie (ook wel ODE genoemd) is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Deze belasting stijgt voor een gemiddeld huishouden met zo’n € 73,- per jaar. Per 1 juli 2019 veranderde niets aan deze belasting.


Vermindering energiebelasting

Iedereen in Nederland krijgt van de overheid korting op energie, omdat het een eerste levensbehoefte is. Per 1 januari 2020 verhoogt de overheid de vermindering energiebelasting. Dat betekent een daling van de energierekening van € 216,- per jaar voor een gemiddeld huishouden. Per 1 juli 2019 veranderde er niets.

De netbeheerkosten

Via je termijnbedrag betaal je ook de netbeheerkosten. Deze dragen wij meteen af aan de netbeheerder. Wie je netbeheerder is, hangt af van waar je woont in Nederland. Per 1 januari 2020 stijgen de netbeheerkosten met gemiddeld € 5 per jaar, afhankelijk van je aansluiting en je netbeheerder. Per 1 juli 2019 bleven deze gelijk. De tarieven die voor jou gelden, vind je in Mijn Essent.

Leveringstarieven van Essent

Aan Essent betaal je vaste –en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten gelden voor stroom per kWh en/of gas per m3 en de vaste leveringskosten (vroeger vastrecht) zijn een vast bedrag per dag. 

Je leveringskosten blijven gelijk als je een variabel contract hebt

Als je een variabel contract hebt, blijven de leveringskosten die je aan Essent betaalt per 1 januari 2020 gelijk, net als per 1 juli 2019. De vaste leveringskosten per jaar veranderen ook niet, maar het tarief per dag is een fractie lager in 2020 vanwege het schrikkeljaar. Je tarieven vind je terug in Mijn Essent.

Veelgestelde vragen

Is het slim om nu voor een vast contract te kiezen? 
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een vast contract ben je zeker van een vast tarief en heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten.

Is het slim om nu over te stappen? 
Mocht je vragen hebben over je contract of weten of het goedkoper kan? Bel dan met onze Klantenservice 0900 1550 (je gebruikelijke belkosten). We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Waar vind ik mijn termijnbedrag en nieuwe tarieven? 
In Mijn Essent vind je altijd je termijnbedrag. Vanaf 1 januari staan hier ook je nieuwe tarieven. Daarnaast ontvang je van ons nog een persoonlijk bericht met daarin je nieuwe tarieven. 

Hoe pas ik zelf mijn termijnbedrag aan? 
Dit doe je heel makkelijk in Mijn Essent. Wil je liever advies over de hoogte van je termijnbedrag. Doe dan de check in de VerbruiksManager.

Wat kan ik zelf doen om mijn energiekosten zo laag mogelijk te houden? 
We helpen je graag om thuis energie te besparen. Zo vind je artikelen met besparingstips in onze Kennisbank. En natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld isolatie. Wist je dat 3 op de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Of doe de adviesscan van Plus Je Huis, dan weet je meteen waar je nog kunt besparen thuis.

Hoe zit het met de vaste leveringskosten (voorheen: vastrecht)? 

De vaste leveringskosten per jaar blijven ook gelijk. Het tarief per dag is echter een fractie lager in 2020 vanwege het schrikkeljaar.