Hoeveel betaalt een gemiddeld huishouden in 2019 aan energie?

Wat betaalt een gemiddeld huishouden in 2019 aan energie?

Alles over de veranderingen in 2019

Per 1 januari 2019 stegen de belasting en toeslagen op energie voor iedereen in Nederland. Daarnaast stegen ook de leveringskosten voor gas en stroom bij Essent als je een variabel contract hebt. Per 1 juni 2019 bleven alle energietarieven gelukkig gelijk. Hieronder vertellen we je meer over de ontwikkelingen. Goed om te weten: je energiekosten zijn opgebouwd uit een deel overheidsheffingen (belastingen en toeslagen), netbeheerkosten en de leveringskosten. De overheidsheffingen en netbeheerkosten betaal je via je termijnbedrag aan Essent, maar wij dragen deze meteen af aan de overheid en de netbeheerder.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.000 kWh stroom en 1.400 m3 gas.

De overheidsheffingen

De overheidsheffingen bestaan eigenlijk uit drie delen en zijn een groot deel van je energierekening: Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en de Vermindering energiebelasting (vroeger noemden we dit: de heffingskorting energiebelasting).

Energiebelasting
Per 1 januari 2019 daalde de energiebelasting op stroom en steeg die op gas. De overheid doet dit om verlaging van het gasverbruik te stimuleren. Dit betekent voor een gemiddeld huishouden een stijging van € 34,- per jaar op je energierekening. Per 1 juli 2019 veranderde er helemaal niets.

Opslag Duurzame Energie
De Opslag Duurzame Energie (ook wel ODE genoemd) is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Deze belasting steeg voor een gemiddeld huishouden met zo’n € 61,- per jaar. Per 1 juli 2019 veranderde niets aan deze belasting.

Vermindering energiebelasting
Iedereen in Nederland krijgt van de overheid korting op energie, omdat het een eerste levensbehoefte is. Per 1 januari 2019 verlaagde de overheid deze korting. Dat betekent een stijging van de energierekening à € 62,- per jaar voor een gemiddeld huishouden. Per 1 juli 2019 veranderde er niets.

De netbeheerkosten

Via je termijnbedrag betaal je ook de netbeheerkosten. Deze dragen wij meteen af aan de netbeheerder. Wie je netbeheerder is, hangt af van waar je woont in Nederland. Per 1 januari 2019 wijzigden de netbeheerders ook hun tarieven, maar per 1 juli 2019 bleven deze gelijk. De tarieven die voor jou gelden, vind je in Mijn Essent.

Leveringstarieven van Essent

Aan Essent betaal je vaste –en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten gelden voor stroom per kWh en/of gas per m3 en de vaste leveringskosten (vroeger vastrecht) zijn een vast bedrag per dag. 

Je leveringskosten stijgen als je een variabel contract hebt

Als je een variabel contract hebt, zijn de leveringskosten die je aan Essent betaalt per 1 januari 2019 gestegen, maar per 1 juli 2019 gelijk gebleven. Je tarieven vind je terug in Mijn Essent.

Veelgestelde vragen

Is het slim om nu voor een vast contract te kiezen? 
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een vast contract ben je zeker van een vast tarief en heb je geen last van eventuele stijgingen van de leveringskosten.

Is het slim om nu over te stappen? 
Mocht je vragen hebben over je contract of weten of het goedkoper kan? Bel dan met onze Klantenservice 0900 1550 (je gebruikelijke belkosten). We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Waar vind ik mijn termijnbedrag en nieuwe tarieven? 
Deze vind je eenvoudig terug in Mijn Essent.

Hoe pas ik zelf mijn termijnbedrag aan? 
Dit doe je heel makkelijk in Mijn Essent. Wil je liever advies over de hoogte van je termijnbedrag. Doe dan de check in de VerbruiksManager.

Wat kan ik zelf doen om mijn energiekosten zo laag mogelijk te houden? 
We helpen je graag om thuis energie te besparen. Zo vind je artikelen met besparingstips in onze Kennisbank. En natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld isolatie. Wist je dat 3 op de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Of doe de adviesscan van Plus Je Huis, dan weet je meteen waar je nog kunt besparen thuis.

Hoe zit het met de vaste leveringskosten (voorheen: vastrecht)? 
De vaste leveringskosten stijgen. Maar deze stijging hebben we gecorrigeerd op je variabele leveringskosten. Onder de streep betekent de stijging van je vaste leveringskosten dus geen hogere energiekosten.