Hoe je energierekening is opgebouwd? Dat leggen we je graag precies uit

Opbouw energierekening

Je energierekening bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belasting en toeslagen (overheidskosten). We zijn blij dat we je al kunnen laten weten dat de energietarieven per 1 juli 2019 gelijk blijven voor iedereen. In de diagram hieronder zie je hoe de opbouw van de energierekening per 1 januari was. Deze gegevens passen we natuurlijk aan als alle informatie bekend is.

Leveringskosten

In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat je aan Essent betaalt (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.000 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.400 m³, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

Leveringskosten

  • Je energienota bestaat voor 44% uit leveringskosten . Dit is het deel dat je aan Essent betaalt voor het leveren van de energie inclusief de btw. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:
  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaal je per kWh stroom of m3 gas. Dus: als je meer energie gebruikt, betaal je meer 
    Vaste leveringskosten: deze kosten betaal je per dag voor de levering van energie van stroom en/of gas. Deze kosten zijn niet afhankelijk van je verbruik

Netbeheerkosten

24% van je energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder inclusief de btw daarover. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan je netbeheerder. Lees meer over de netbeheerder.

Belasting en toeslagen

Je betaalt ook Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie en de btw hierover. Dit is 36% van uw energierekening. Deze belastingen draagt Essent af aan de overheid. Lees meer over de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.