Uw energierekening bestaat uit verschillende kosten, zoals belastingen, een vergoeding voor netbeheer, leveringskosten en uiteraard ook de kosten voor de verbruikte stroom en gas: de leveringskosten. We vertellen in dit artikel meer over de gaskosten, omdat deze over het algemeen de meeste invloed hebben op de energierekening van een gemiddeld huishouden. De gaskosten worden vooral bepaald door uw stookgedrag in de winter, waarbij ook de isolatie van uw huis, het type woning en de totale woonoppervlakte een grote rol spelen. Het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden is ruim 1.525 m3 gas per jaar, waarbij tussen woningen onderling grote verschillen kunnen voorkomen.

Gemiddelde gaskosten

De verwarming vormt het grootste deel van de gaskosten. Een klein appartement verbruikt ongeveer 1.000 m3 gas per jaar, terwijl een vrijstaande woning gemiddeld wel 2.650 m3 gas verbruikt. Uw gaskosten kunnen daardoor behoorlijk afwijken van het gemiddelde verbruik, zowel naar boven als naar beneden. Op uw energierekening wordt uw gasverbruik uitgedrukt in m3, wat een afkorting is voor kubieke meters. Een kubieke meter is een denkbeeldig blok met een lengte, breedte en hoogte van één meter. U kunt uw energiekosten zelf berekenen door de prijs van een kubieke meter gas te vermenigvuldigen met uw verbruik. In de meterkast kunt u de gaskosten ook bijhouden en zo een schatting maken van uw verbruik per dag, week, maand of andere periode.

Besparen op uw energiekosten?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

 

Waaruit bestaan de gaskosten?

Om te kunnen zien hoe de uiteindelijke gaskosten tot stand komen, kunnen we de totaalprijs in een aantal delen opsplitsen. De prijs van gas bestaat uit:

  • netwerkkosten
  • leveringskosten
  • overheidsheffingen (energiebelasting en Opslag Duurzame Energie)
  • btw
  • verbruikskosten

Helaas kunt u of uw energieleverancier zelf weinig doen om de netbeheerkosten, overheidsheffingen en de btw te verlagen. Waar u mogelijk wél op kunt besparen zijn de leveringskosten. De leveringskosten kunnen per energieleverancier behoorlijk verschillen, net zoals de kosten voor een kubieke meter gas. De meeste besparing op gaskosten kunt u vaak behalen door simpelweg minder gas te verbruiken.

Zonnepanelen en btw

De omgekeerde situatie bestaat ook. Want heeft u zonnepanelen, dan lévert u juist stroom aan uw energieleverancier. Eigenlijk bent u dan ondernemer, omdat u stroom (goederen of diensten) levert en daarom btw moet heffen op uw geleverde producten. Omdat dit in de praktijk veel administratieve rompslomp geeft, heeft de Belastingdienst afgesproken dat mensen die onder een bepaald drempelbedrag blijven geen btw hoeven te betalen. Er is een speciale ontheffing voor kleine ondernemer. Wel moet u zich aanmelden als ondernemer, maar u hoeft de btw in de praktijk niet af te dragen. Bijkomend voordeel is dat u de 21 procent btw die aan u in rekening is gebracht voor de aanschaf van de zonnepanelen terug kunt vragen. Dat scheelt behoorlijk op de aanschafprijs. Lees meer over zonnepanelen en check eenvoudig of uw dak geschikt is.

Gaskosten en de olieprijs

De prijs van gas gaat vaak gelijk omhoog en omlaag met de olieprijs. Dat komt doordat vroeger bij de vondst van een nieuwe gasbel ook vaak olie werd gevonden. Er ontstond een economische koppeling tussen beide prijzen. Toen in Slochteren (Groningen) een heel grote gasbel werd gevonden, is de prijskoppeling zelfs in de wet vastgelegd om de winning van gas rendabel te houden. Ook nu wordt de gasprijs nog steeds twee keer per jaar opnieuw vastgesteld, waarbij de olieprijs als leidraad gebruikt wordt. De gaskosten zijn verder vooral afhankelijk van vraag en aanbod op de wereldmarkt en ook door de olievoorraden en belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld, zoals oorlogen en ruzies in olierijke gebieden.

Variabele of vaste gaskosten kiezen?

Als u graag lagere gaskosten wilt, dan is overstappen van energieleverancier misschien een goed idee. Als u prijzen vergelijkt, dan is het vaak mogelijk om te kiezen voor een variabele of vaste gasprijs. Een variabele gasprijs zal ongeveer een of twee keer per jaar wijzigen en een vaste gasprijs blijft tijdens uw afgesproken contractperiode hetzelfde. Bij een variabele gasprijs kunnen ook de leveringstarieven tijdens de duur van uw energiecontract veranderen. De laatste jaren is de gasprijs aan het dalen, dus het kan voordelig zijn een variabel tarief te kiezen. Natuurlijk weet niemand zeker hoe de prijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Bekijk goede stroom & gas aanbiedingen.

Minder gaskosten door besparen

Grote winst is vaak te behalen door simpelweg energie te besparen. Hiermee zijn de gaskosten aanzienlijk omlaag te krijgen. De populairste maatregelen zijn het lager zetten van de verwarming en het huis (beter) isoleren. Vooral bij oudere vrijstaande huizen zijn de resultaten erg goed. Ook helpen kleinere besparingen, zoals wat korter gaan douchen, gordijnen niet over de verwarming te laten hangen en het plakken van radiatorfolie. Het sluiten van tussendeuren en alleen de ruimten verwarmen waar u ook echt bent zijn ook effectieve manieren om op gaskosten te besparen. Zet ook niet meteen de verwarming hoger als u het wat kouder krijgt, maar trek eerst een lekker warme trui aan, dikkere sokken en maak eventueel een heerlijk warme kruik klaar terwijl u onder een dekentje op de bank gaat zitten. Niet alleen energiebesparend, maar ook erg gezellig.