Uw energierekening is opgebouwd uit de volgende drie kostenposten:

  • kosten voor de levering van gas en stroom
  • netbeheerkosten
  • overheidsheffingen

Wat betaalt u voor de levering van gas en stroom?

De kosten voor de levering van gas en stroom (de leveringskosten) maken ongeveer 40% van uw energierekening uit. Dit zijn onder meer de kosten voor het gas zelf (de moleculen die u verbrandt) en voor de stroom die u van ons koopt. Het tarief hangt af van wat er gebeurt op de wereldmarkt. Om u niet lastig te vallen met elke dag een andere prijs hanteren we een gemiddeld scherp tarief. Dat tarief passen we maar heel af en toe aan. Kiest u voor Groene Stroom & Gas Zeker, dan ligt het tarief zelfs vast voor de hele duur van uw contract (1, 3 of 5 jaar).

Naast deze variabele leveringskosten, die afhankelijk zijn van uw verbruik, betaalt u ook vaste leveringskosten. Dit stond voorheen bekend als 'vastrecht' en is als het ware het abonnementsgeld dat u aan uw energieleverancier betaalt. Lees hier meer over uw energiekosten berekenen.

Wat betaalt u voor netbeheer?

De netbeheerkosten maken ongeveer 20% van uw energierekening uit. U betaalt deze kosten aan ons, en wij dragen het geld af aan de netbeheerder. Zo hebt u alles bij elkaar op één rekening. Kosten voor transport van gas en stroom zijn onder meer:

  • de kosten voor het onderhouden van het netwerk (gasleidingen en elektriciteitslijnen);
  • de kosten voor uw aansluiting op het energienet;
  • de huur van de meters in uw meterkast.

Wat betaalt u aan overheidsheffingen?

Op uw energierekening staan verschillende overheidsheffingen:

  • Energiebelasting. Dit is een heffing om het gebruik van niet-duurzame energie minder aantrekkelijk te maken.
  • Vermindering energiebelasting. Elk huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig. De overheid vindt het niet redelijk om daarover energiebelasting te heffen. Daarom wordt een deel van het bedrag in mindering gebracht.
  • Opslag Duurzame Energie (ODE). De opbrengst van deze belasting wordt gebruikt om energieproducenten te helpen duurzame energie op te wekken.
  • Btw. U betaalt over alle hierboven genoemde kostenposten (levering, transport, belasting) 21% btw.

Op welk deel van de kosten kunt u besparen?

Sommige kosten liggen vast. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het netwerk. Andere hangen af van uw energieverbruik. Hebt u een hoge energierekening? Overweeg dan energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Wanneer u minder stroom of gas verbruikt, betaalt u daar ook minder belasting over.

Zijn er nog bijkomende kosten?

U betaalt elke maand een voorschot, maar deze is gebaseerd op uw geschatte verbruik. Aan het eind van het jaar geeft u de meterstanden aan ons door of lezen wij uw meterstanden uit via uw slimme meter. Pas dan weten we hoeveel u werkelijk hebt verbruikt. Op de eindafrekening staat daarom nog een extra post: hoeveel u moet bijbetalen of terugkrijgt. In het verleden werden ook nog andere overheidsheffingen geïnd via de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer.

Ontlucht de verwarming

Wanneer u de verwarming een tijdje niet heeft gebruikt, dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Deze luchtbellen zorgen er voor dat de radiator niet of nauwelijks warm wordt. Voordat u de verwarming aan gaat zetten is het belangrijk om de radiator of het verwarmingssysteem te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. Deze is verkrijgbaar bij de bouwmarkt, mocht u zo'n sleutel niet in huis hebben. Houd de warmte extra binnen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken.

Wintercheck voor de cv-ketel

Plan ruim voor de eerste koude dagen een afspraak in met de onderhoudsmonteur voor een servicebeurt van uw cv-ketel. Zo voorkomt u eventuele problemen de komende winter. Naast onderhoud en ontluchten is het ook belangrijk dat u de cv-ketel bijvult met water.

Verlichting

De verlichting in huis gaat tijdens de winter natuurlijk ook eerder aan. Zorg dat de lampen in huis zijn voorzien van energiezuinige lampen, zodat u hiermee op de energierekening bespaart. Let er ook op dat u in ruimtes waar u niet bent, de verlichting gewoon uitdoet. Dat scheelt ook enorm op de energierekening.

Let op waterschade

Iets wat veel wordt vergeten is het afsluiten van de buitenkraan. Wanneer het gaat vriezen kunnen de met water gevulde leidingen uitzetten en springen. Houd ook de dakgoten om deze reden schoon en bladervrij. Wanneer de dakgoten verstopt raken, blijft er water in staan wat kan bevriezen. Met alle gevolgen van dien.

Stel de thermostaat goed in

Een thermostaat helpt om het huis energiezuinig en behaaglijk te verwarmen. Met de nieuwe slimme thermostaten is het mogelijk om in te stellen dat de verwarming een paar graadjes lager wordt in de nacht en dat in de ochtend de verwarming weer wat hoger gaat.