Wat is het aansluittarief? Hoe is het aansluittarief opgebouwd? Wie stelt het aansluittarief vast? We geven u graag de nodige informatie over dit onderwerp.

Wat is het aansluittarief?

U betaalt voor de levering van energie verschillende soorten bedragen. Ten eerste een bedrag dat afhankelijk is van de hoeveelheid gas en stroom die u verbruikt. Dit zijn de variabele leveringskosten. Ten tweede een vast bedrag per maand, onafhankelijk van uw verbruik, onder meer voor de huur van de meters in de meterkast. Daarnaast betaalt u ook nog om aangesloten te worden op het netwerk. Ook betaalt u voor het onderhoud van de aansluiting. De vergoeding voor de aansluiting heet het aansluittarief.

Hoe is het aansluittarief opgebouwd?

Het aansluittarief bestaat uit twee onderdelen:

  • U betaalt eenmalig voor de handelingen die nodig zijn om uw woning op het net aan te sluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval als u de eerste bewoner bent van een nieuwbouwwoning.
  • U betaalt jaarlijks voor het onderhoud van de aansluiting door de netbeheerder.

Staat het aansluittarief op uw energierekening?

In de meeste gevallen betaalt u het aansluittarief aan de netbeheerder. Omdat u de netbeheerkosten betaalt via uw energierekening ziet u het aansluittarief terug op de jaarlijkse rekening die wij u sturen. Uw energieleveranciers draagt het aansluittarief af aan de netbeheerder.

Besparen op uw energierekening?

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul dan de postcodecheck in en bekijk direct welk energiecontract voor u het gunstigst is. Of neem een kijkje bij onze scherpe stroom en gas aanbiedingen! Overstappen naar Essent is heel eenvoudig en met een paar klikken geregeld. Kiest u voor Essent, dan kiest u automatisch voor groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wie stelt het aansluittarief vast?

Nederland is verdeeld in regio's. Wie uw netbeheerder is, hangt ervan af in welke regio u woont. U kunt uw netbeheerder dus niet zelf kiezen. Om te voorkomen dat netbeheerders hier misbruik van maken, mogen zij niet elk willekeurig aansluittarief in rekening brengen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt het maximale aansluittarief dat netbeheerders mogen vragen voor gas en elektriciteit. De maximale aansluittarieven voor gas en elektriciteit staan op de website van de ACM.